Hopp til innhold

Fredssymboler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fredssymbol»)
FNs offisielle emblem viser et verdenskart med sentrum i Nordpolen. Kartet er omsluttet av to olivenkvister, et gammelt symbolfred og samarbeid, hentet fra fortellingen om Noahs ark.
Moderne jakkemerke med det internasjonale «peace-merket», opprinnelig et antiatomvåpensymbol fra den engelkse fredsbevegelsen på 1950-tallet.

Fredssymboler er tegn, bilder, ord, handlinger eller noe annet synlig eller konkret som skal representere eller vise fred i motsetning til kamp og krig. Det har vært ulike symboler innen politikk, krigføring, religion og andre områder i ulike kulturer opp gjennom historien. Fredssymboler skiller seg fra «seiersymboler» som markerer vinnere i krig, kamp, konkurranser og kappestrid, for eksempel i form av en laurbærkrans.

Gamle og nye fredssymboler

[rediger | rediger kilde]

Hvit farge og hvitt flagg er mye brukt i vestlig kultur som tegn på fred.[trenger referanse] Bruken av et hvitt flagg kan i kampsituasjoner vise et ønske om fred og/eller om å overgi seg.

Regnbueflagg i en LHBT-marsj i Lima i 2018. Flagget her er ikke et tradisjonelt pridesymbol, men et internasjonalt fredsflagg som første gang ble brukt i Italia i 1961 (bandiera della Pace). Sammenlikna med «homoflagget» har denne varianten sju fargestriper i omvendt rekkefølge, cyan istedenfor turkis og påskriften PACE (italiensk for «fred»). Regnbue som symbol for fred er henta fra bibelfortellinga om Noahs ark der Gud drukner alle mennesker bortsett fra en liten familie.[1]

Blant de eldste fredsymbolene er olivenkvisten og olivenbladet; de tidlige kristne brukte due med olivenkvist i nebbet som symbol, et bilde som igjen er hentet fra myten om Noah.[2] Da Noahs due etter storflommen omsider vendte tilbake til kjempebåten med en frisk oljekvist, var det tegn på at Gud hadde sluttet fred. Due med olivenkvist eller -blad i nebbet blir ofte kalt «fredsduen». Duen representerer ellers vanligvis Den hellige ånd. Denne bruken ser vi i kirkekunst og ble særlig tatt opp på 1600-1700-tallene som allegorisk emblem og i kjennetegn for eksempel i våpenskjold. Bruk av hvit due som fredssymbol ble utbredt i antikrigsbevegelsen etter andre verdenskrig, særlig etter at Pablo Picasso i 1949 hadde lagd sin berømte tegning av den.[trenger referanse]

To olivengrener stilt som en krans, er brukt som fredssymbol i De forente nasjoners (FN) merke og flagg. Slik olivenkrans finnes også i det greske riksvåpenet og har tradisjoner tilbake til antikken i gresk kultur.

Andre fredssymboler i kunst, emblemer, flagg, våpenmerker og andre merker, er eikegren, eikekvist og eikeblad, samt palmeblad og palmekvist.

Et fredssymbol fra nyere tid er V-tegnet som ble mest kjent på 1900-tallet, men som har en lang forhistorie. Tegnet kan bli vist med å holde opp to fingre, og tegnet er brukt også med bokstaven V.

På 1900-tallet kom «peace-merket»: det ble opprinnelig designet i 1958 til den britiske anti-atomvåpen-bevegelsen (Campaign for Nuclear Disarmament). Merket er brukt i ulike typer fredsflagg.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • J. Ursin: Kristne symboler - en håndbok, 3. utgave, Oslo 1975

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata