Hopp til innhold

Bierbrouwerij de Koningshoeven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bierbrouwerij de Koningshoeven
BransjeØlbrygging
Etablert1884
HovedkontorBerkel-Enschot
LandNederland
Produkt(er)
11 oppføringer
Trappistøl
Bierbrouwerij de Koningshoeven
La Trappe Nillis[1]
La Trappe Blond[1]
La Trappe Dubbel[1]
La Trappe Tripel[1]
La Trappe Quadrupel[1]
La Trappe Quadrupel Oak Aged[1]
Puur[1]
La Trappe Bockbier[1]
La Trappe Isid'or[1]
Nettsted Offisielt nettsted (nl)
Kart
Bierbrouwerij de Koningshoeven
51°32′39″N 5°07′52″Ø

Bierbrouwerij de Koningshoeven er et nederlandsk trappistbryggeri grunnlagt i 1884 innenfor veggene til klosteret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i Tilburg (Berkel-Enschot).

Klosteret åpnet et bryggeri i 1884 for å finansiere klosteret og bidra til veldedige formål. På tross av dette målet ble bryggeriet drevet som ett kommersielt firma. Klosteret eide også flere barer i området og produserte også pils under Trappist navnet i tillegg til flere andre merker. I 1969 lisensierte klosteret bryggeriet til Artois (nå InBev). I 1980 ble avtalen med Artois avsluttet og munkene gikk tilbake til å brygge selv. Etterhvert introduserte bryggeriet flere varianter, først Dubbel og Tripel i 1987, og i 1992 introduserte de Blond. I perioden mellom 1993 og 2000 markedsførte bryggeriet også en variant kalt Enkel. Bryggeriet produserer også verdens eneste Trappist witbier. Bryggeriet produserte tidligere også ølet Jopen.

Bryggeriet begynte å eksportere ølet sitt i 1985, og i 1989 ble bryggeriet modernisert.

Fra 1980 frem til 1999 ble bryggeriet drevet av munkene. På grunn av problemer for de aldrende munkene å drive bryggeriet, ble det opprettet ett datterselskap underlagt det store og kommersielle bryggeriet, Bavaria. I 1999 begynte det nye firmaet å overta den daglige driften, men de leide bygninger og utstyr fra klosteret.

Som ett resultat av denne avtalen oppsto det en uenighet med den Den Internasjonale Trappist Foreningen, organisasjonen som forvalter merkevaren Trappist. De mente at denne nye typen av drift var i strid med reglementet for hvilke varen som kunne merkes Autentisk Trappist Produkt logoen. Selv om ølet fortsatt ble brygget innenfor klosterets murer mente man at avtalen med Bavaria var for kommersiell. Som ett resultat av dette avsluttet Bavaria sin bruk av Trapist-logoen 1. desember 1999. Bryggeriet fortsatt derimot å merke ølet sitt som Trappistøl.

Etter en lengre studie av alle involverte parter, og en oppdatering av avtalen mellom klosteret og bryggeriet fikk ølet igjen lov til å preges med trappist-logoen fra 9. september 2005. Som en del av denne avtalen har munkene igjen tatt en mer aktiv kontroll av den daglige driften. [2]

Ølsorter

[rediger | rediger kilde]
Fem forskjellige øl fra Bierbrouwerij de Koningshoeven

Ølet og bryggeriet markedsføres som regel under navnet La Trappe, men i noen land (USA), brukes navnet Koningshoeven. Det er det eneste bryggeriet utenfor Belgia som produserer Trappistøl og produserer følgende øl:

  • La Trappe Blond (6,5 %)
  • La Trappe Dubbel (7 %)
  • La Trappe Tripel (8 %)
  • La Trappe Quadrupel (10 %)
  • La Trappe Witte Trappist (5,5 %)
  • La Trappe Bockbier (7 %) (sesongøl)

I tillegg til merkenavnet La Trappe produserer bryggeriet også Tilburg's Dutch Brown Ale. Mesteparten av dette ølet blir eksportert.

Vannet til ølet hentes fra fem brønner på klosterets område som er 200 meter.

Bryggeriet

[rediger | rediger kilde]

Av de syv trappistbryggeriene er Koningshoeven det som er mest kommersielt. Bryggeriet drives for tiden av De Koningshoeven NV,ett datterselskap til bryggeriet Bavaria, men bygningene og utstyret eies av klosteret. Munkene ved klosteret bestemmer over bryggeprosessen, men bryggeriet tar seg av bedrifts-delen. Klosteret har også en bar, en butikk og ett museum.

Bryggeriet har tillatt at ledig kapasitet brukes til å brygge andre øl. Wieckse Witte og Chimay har blitt brygget her tidligere.

Som med andre trappistbryggerier eksisterer kun bryggeriet for å finansiere klosteret.

Tidligere ble bryggeriet kaltDe Schaapskooi, og dette navnet brukes fortsatt uformelt i området.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d e f g h i Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur brewery ID 170[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Beer Pages Arkivert 18. november 2011 hos Wayback Machine. Roger Protz, La Trappe back in the fold, Jan 2006. Retrieved 7 October 2008.
Autoritetsdata