Hopp til innhold

Santería

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En gruppe tilhengere av santería i Havana i 2011 som utførte seremonien Cajón de Muertos («Død manns kiste»),[1] som også referer til en liten øy sør for Cuba.

Santería («de helliges vei/måte»), også kjent som Regla de Ocha, Regla Lucumí eller Lucumí, er en afrikansk-karibisk religion[2] som utviklet seg på Cuba på slutten av 1800-tallet. Den oppsto midt i en prosess med synkretisme mellom den tradisjonelle jorubareligion i Vest-Afrika, den katolske formen for kristendom og spiritisme. Det er ingen sentral autoritet som har kontroll over santería, og det finnes mye mangfold blant utøvere, som er kjent som creyentes («troende»). Variasjonen i praksisen og synet på religionen blant de troende skyldes blant annet den muntlige overføringen og fraværet av en skriftlig tekst. Dessuten er det en grad av hemmelighold som det vanskelig for en utenforstående å få full innsikt trosforestillingene.[3]

Santería oppsto på Cuba men finnes i beslektede former på Haiti (voodoo), i Brasil (candomble) og i USA blant annet i Florida og Los Angeles, særlig blant karibiske innvandrere. De har, i tillegg til mer oppbyggelige ritualer, også innslag av sort magi, slik som å kaste forbannelse over fiender. Det finnes forskjellig former for utøvelse av santería. Å bruke den til egen vinning anses som lite klokt da slike ting sies å vende mot den som kaster forbannelsen ettersom tiden går. De mest ekstreme utøverne av en beslektet religion finner man antagelig blant paleros.

Den haitianske slektning av santería, voodoo, har vært et yndet tema i amerikanske skrekkfilmer der såkalte zombier (levende døde) er mennesker som har vært utsatt for et spesielt avstraffingsrituale.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]