Pontificio Collegio Etiopico
Det pavelige etiopiske kolleg (Pontificio Collegio Etiopico) i Vatikanstaten[1] er et pavelig kolleg for seminarister og prester fra den etiopisk-katolske kirke og den eritreisk-katolske kirke.
Historie
[rediger | rediger kilde]De første dokumentasjon viser til året 1351; i dette år var de første pilegrimmer fra Etiopia i den hellige stad Roma. En ytterligere datering av etiopiske geistliges deltakelse er deres deltsakelse på konsilet i Firenze i 1431. Det er overlevert at pave Sixtus IV (1471–1484) gav geistlige og pilegrimmer fra Etiopia bruk av et gjestehus og av den lille kirken Santo Stefano Maggiore, opphalt etter den hellige Stefan, på Vatikanhøyden. Hospitset ble frem til 1919 benyttet av pilegrimer fra Etiopia og fra Eritrea bruke det som herberge. Pave Benedikt XV (1914–1922) lot bygningen renovere, og tillot å innrette det for undervisning, og med dette ble det til et pavelig kolleg.[2] De første seminaristene fra Etiopia kom til Roma i 1919. Huset gjorde også nytte som residens for etiopiske konger når de besøkte Roma. Pave Pius XI (1922–1939) ville gi kollegiet et nytt og større sted i Vatikanhaven, og gav Giuseppe Momo i oppdrag å bygge dagens (2023) bygning. Bygningen av det pågikk fra 1928 til 1931.[2] Det opprinnelige hospitset ble revet, med unntak av kirken Santo Stefano Maggiore, som ble renovert. I 1930 fikk presteseminaret der status som pavelig seminar.[2] Som geistlig forbeder fikk det den hellige Justinus de Jacobis[3].
Organisasjon
[rediger | rediger kilde]Rektor utoekes av de etiopiske og eritreiske biskoper, som samler seg i kollegiet, og lasaristenes generalat; nomineringen bekreftes så av Kongregasjonen for Østkirkene. Hqans embedstid er for seks år. Lærekreftene ved kollegiet er klerikere fra Etiopia og Eritrea, og av aleksandrinsk ritus (ge'ez). Det undervises på amharisk og tigrinya. To lasaristbrødre og noen nonner ivaretar de praktiske og administrative oppgaver.
Koll.egets geistlige og seminarister tat deg ved siden av den etiopisk-eritreiske menighet i den tidligere tittelkirke San Tommaso in Parione i Roma. Her ferirer man messen etter latinsk ritus. Men i den lilille kollegiekirken Santo Stefano degli Abissini feires messen etter etiopisk ritus (en gren av den aleksandrinske ritus).
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Vatikanhaven (kartet nr. 48) vatican.va
- ^ a b c «Un pezzo d'Africa in Vaticano» (på italiensk). L’Osservatore Romano. 21. august 2009. Besøkt 13. mars 2013.
- ^ Tale av pave Benedikt XVI til medlemmene av det pavelige etiopiske kolleg i Vatikanet (29. januar 2011) vatican.va