Båtmølle
Båtmølle er en flytende mølle hvor en maleinnretning settes i en båt eller pram med en eller flere strømhjul. Den er best egnet for elv med stor vannmengde og god strøm. I forhold til strømhjulsdrevne møllene på land var det unødvendig å lage løfteanordninger på strømhjulet.[1] Båtmøllene var utbredt i store deler av det europeiske kontinentet og i Kina fram til begynnelsen på det tjuende århundret. Det tidligste dokumentet på båtmøllenes eksistens var fra året 536 under beleiringen av Roma. Den bysantinske hærføreren Belisarius hadde blitt beleiret av goterne i byen, og for å opprettholde matproduksjonen i den beleirede byen var møller flyttet ut på elven Tiber ved å sette dem på båter.[2] Siden hadde båtmøller eksistert i 1400 år, og flere eksempler har blitt bevart i det tjueførste århundret (2018).
Bevarte båtmøller
[rediger | rediger kilde]Flere eksempler har blitt bevart som landfaste monumenter, andre er replikaeksempler av eksisterende båtmøller som hadde forsvunnet.
- Magdeburg (Tyskland), monument
- Bad Düben (Tyskland), monument
- Minden (Tyskland), båtmølle i funksjonstilstand
- Höfgen (Tyskland), båtmølle i elven Mulde
- Orth an der Donau (Østerrike) i Donau
- Ráckeve (Ungarn), Donau
- Mureck, Styria, (Østerrike) i elven Mur
- Verzej (Slovenia) i elven Mur
- Sveti Martin na Muri (Kroatia) i elven Mur
-
Båtmølle i Magdeburg.
-
Båtmølle i Höfgen på Grimma, Tyskland.
-
Båtmølle på elven Mur ved Verzej, Slovenia.
-
Replika av båtmølle på elven Mur i Mursko Središće, Kroatia.
Galleri
[rediger | rediger kilde]-
Båtmøller på Rhinen i Köln, 1411. Portrettet viser St. Ursulas martyrdom.
-
Postkort med båtmølle på Elben som motiv
-
Modell av båtmølle fra Mainz i Rhinen ved året 1819
Se også
[rediger | rediger kilde]Referanser
[rediger | rediger kilde]Litteratur
[rediger | rediger kilde]- Bjørn Berge (1979). Vitenskapen som felleseie : eller kallkverner, tidevannskverner og vindmøller i Norge før i tida – og i framtida?. Oslo: Arkitekthøgskolen. ISBN 8254700494.
- Colin A. Ronan, Joseph Needham; The Shorter Science & Civilisation in China: 5 Cambridge University Press 1995 ISBN 0-521-46773-X