Hopp til innhold

Elei Sinai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elei Sinai
LandIsraels flagg Israel
Grunnlagt1982
Opphørt2005
Befolkning389[1] (2004)
Kart
Elei Sinai
31°35′01″N 34°30′09″Ø

Gazastripen i mai 2005, forut for evakuering og avvikling av de israelske bosetninger. De blå områdene er israelske bosetninger; det er helt i nord, nær middelhavskysten, at Elei Sinai er markert.
Mottak av bosettere fra Elei Sinai nær Jad Mordechai

Elei Sinai (hebraisk: אֱלֵי סִינַי, betyr Mot Sinai) var en israelsk bosetning nord på Gazastripen.

Grunnleggelse, historie

[rediger | rediger kilde]

Elei Sinai ble etablert i 1982 av en gruppe israelere som var blitt kastet ut fra YamitSinaihalvøya. Den ble oppkalt etter lengselen etter å vende tilbake til Sinaiørkenen, der Yamit lå.

Avi Farhan, en utvist fra Yamit, og Arik Herfez, hvis datter var blitt drept av palestinske militanter, var to av de mest bemerkelsesverdige innbyggerne.

Mellom 2001 og 2004 forøvet militante palestinenere flere angrep[2] Ved et angrep av to tungt bevæpnede militante fra den radikal-islamistiske Hamas den 2. oktober 2001 ble to unge israelere skutt og dessuten 15 såret, tildels alvorlig. Gjerningsmennene brukte skytevåpen og håndgranater.[3] Den 2. desember 2001 ble en israeler skutt og fire andre til dels alvorlig såret.[4]

Ensidig frakobling

[rediger | rediger kilde]

Blant argumentene anført i opposisjon mot Israels ensidige frakoblingsplan fra Gazastripen, som innebar at israelske bosettere skulle hentes ut fra Elei Sinai, var et forslag fra Farhan som tillot nybyggerne å forbli i sine hjem som palestinske borgere,[5][6] en idé både palestinerne den israelske regjering avviste.

Beboerne hadde faktisk forlatt hjemmene sine frivillig, men kom tilbake etter å ha innsett at regjeringen ikke hadde noe sted å sende dem. Etter utkastelsen etablerte en gruppe på femti familier seg ved Yad Mordechai-krysset som en protest mot at regjeringen ikke hadde funnet en fellesskapsløsning for dem. Andre ble sendt til Shirat HaYam-hotellet. Resten av bosetningen delte seg senere inn i noen få grupper, blant dem de som etterhvert slo seg ned i:

Farhan og en del av hns familie etablerte en ny gruppe og håpet å etablere en ny bosetning i sentrum av landet. Regjeringen ble i 2006 enige om å plassere denne gruppen i Palmachim.

Israel–Hamas-krigen

[rediger | rediger kilde]

Området Elei Sinai ble inntatt av IDF etter bakkestyrkeinvasjonen på Gazastripen den 27. oktober 2023. Deres inntrengning ved Elei Sinai var en del av et knipetangstrekk for å omringe Gaza by, som ligger sør for Elei Sinai.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ https://www.cbs.gov.il/he/publications/doclib/2019/ishuvim/bycode2004.xls; utgiver: Israels statistiske sentralbyrå.
  2. ^ Hamas-Führer getötet. n-tv, 1. januar 2009
  3. ^ Waffenruhe in Israel in Gefahr. I: Kölner Stadt-Anzeiger.de, 3. oktober 2001, lest 4. august 2018.
  4. ^ Attentat im Gazastreifen – Ein Israeli getötet, vier verletzt. I: Israelnetz.de, 2. desember 2001; lest 31. juli 2018.
  5. ^ Laila El-Haddad (4. juli 2005). «Interview: Israeli settler Avi Farhan». Aljazeera. 
  6. ^ Nir Hasson (4. februar 2005). «Some settlers choose Gaza over citizenship». Haaretz. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata