Manchester terrier
Opprydning: Denne artikkelen trenger en opprydning for å oppfylle Wikipedias kvalitetskrav. Du kan hjelpe Wikipedia ved å forbedre den. |
Manchester terrier er en mellomstor terrier som oppsto i England på begynnelsen av 1800-tallet. Rasen er antatt til å være et resultat av krysninger mellom, den nå utdødde, black and tan terrier, whippet og andre lokale terriere.
Denne slanke, velbygde hunden nådde toppen av popularitetskurven for ca. 100 år siden, da den var kjent som «den engelske gentlemans terrier». Den ble eksportert til Nord-Amerika og til Tyskland, der den bl.a satte spor etter seg som en av krysningene til dobermannrasen. Nedgangen for rasens populæritet begynte trolig da rottekamper ikke var på moten mer. Forbudet mot ørekupering reduserte populariteten ytterligere, og det tok oppdretterne en tids arbeid før de fikk skapt de V-formede, hengende ørene. Manchester terrieren har ikke lenger et heftig temperament, den benevnes som en av de mildeste terrierne (men er fortsatt en terrier) og er en fin, livlig og robust selskapshund. Den har små, V-formede ører med vipp forover. Den har jevnt kileformet, smalt hode. Små, mandelformede, mørke og gnistrende øyne. Kort kropp, godt hvelvede ribben, overlinjen svakt buet. Den har tykk, glatt og blank pels, hard å ta på. Den har rette, lange forben som står godt under hunden. Små, hvelvede poter. Manchester Terrier er en svært krevende hund å trene.
Denne hunden passer til å bo i byen og egner seg for varmt, solfylt klima. Rasen trenger minimalt med pelsstell. Kan være problematisk overfor andre, men er en god vakthund.
Rasehistorie
Black and tan terriere som ble brukt til jakt på rotter og andre skadedyr fantes i Storbritannia allerede for mange hundre år siden. I Manchester var det en interessert oppdretter som rundt år 1800 krysset disse terrierne med whippets. Resultatet ble denne smidige og raske rotte- og kaninhunden. Rasen var en gang populær, men sees ikke ofte lenger, men er nå økende i antall i Norge.
Kilder
- (no) «Manchester terrier» i Store norske leksikon