Hopp til innhold

Interessesfære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 7. jan. 2024 kl. 11:26 av Sauer202 (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Karikatur av USAs innflytelse på den vestlige halvkule som følge av Monroedoktrinen

Interessesfære er et begrep som benyttes i forbindelse med internasjonal politikk og staters forbindelser med hverandre og hvor en stat har betydelig kulturell, økonomisk, militær eller politisk innflytelse over et område.

Selv om det kan være en formell allianse mellom landet som dominerer og landet som blir dominert, er ikke det nødvendig for å bruke begrepet. Tilsvarende behøver ikke en formell allianse mellom to land bety at det ene ligger i det andres interessesfære.

I mer ekstreme tilfeller kan et land som ligger i et annet lands interessesfære bli en satellittstat eller en de facto koloni. Systemet med interessesfærer hvor mektige makter blander seg inn i svakere lands forhold gjelder fremdeles.

Under andre verdenskrig hadde for eksempel Tyskland en stor interessesfære, i tillegg til land det direkte okkuperte, dominerte det for eksempel Sverige og Sveits, land som formelt var nøytrale. Det er også eksempler på at deler av land er i ulike interessesfærer, i kolonitiden var Iran delt mellom Russland og Storbritannia, mens etter andre verdenskrig ble Tyskland delt mellom Sovjetunionen og USA. Et eksempel på en interessesfære som dekker et helt kontinent er den som følger av Monroedoktrinen, hvor USA i snart 200 år har hevdet et spesielt ansvar for området.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]