Hopp til innhold

Stambokregister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 23. nov. 2023 kl. 12:03 av JhsBot (diskusjon | bidrag) (bot: Bytter ut tematiske stubbmaler med {{stubb}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
For å lese om stambok i betydningen «minnebok», se det

Et stambokregister kalles også ofte kun stambok og er et register for levende organismer, som regel avlsdyr, der hensikten er å føre kontroll med opphav og utvikling i henhold til en forhåndsdefinert standard.

Et eksempel på et slikt stambokregister er for eksempel Norsk Kennel Klubs (NKK) nasjonale hunderegister, som fører stambok over alle hunderaser som registreres i Norge. I stamboken inngår opplysninger om hundens aner (stamtavle), rase, farge, kjønn, fødselsdato m.v, samt opplysninger om oppdretter, eierskap, ID merking og mye mer. En forutsetning for å kunne stambokføre en hundevalp hos NKK er at valpen er av ren rase (begge foreldrene må være av samme hunderase), og rasen som sådan må også være anerkjent av NKK (stambokregisteret).

Av og til kan man i stamboksammenheng møte på uttrykk som åpen stambok eller stamboken er ikke stengt. Når en ny stambok åpnes må nødvendigvis opplysninger om de individer som skal registreres kunne føres inn, uten at de har en stambok fra før. En ny stambok i NKKs sammenheng er altså i realiteten en anerkjennelse av en ny hunderase, og det er da vanlig at stamboken forblir åpen for registreringer i en periode. For å sikre at kun rasetypiske individer blir registrert er det på forhånd blitt utarbeidet (definert) en rasestandard, slik at man har en mal å forholde seg til i den første tiden. Når stamboken stenges gis det nemlig kun anledning til å registrere avkom etter alt stambokførte foreldre, og da bør det genetiske grunnlaget for hunderasen være bredt nok til at den kan overleve inn i framtiden.

Det finnes tilsvarende stambokregistre for en rekke andre levende organismer, og alle har et lignende krav til opplysninger.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]