Hopp til innhold

Candiru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 17. sep. 2023 kl. 13:56 av InternetArchiveBot (diskusjon | bidrag) (Reformat 1 URL (Wayback Medic 2.5)) #IABot (v2.0.9.5) (GreenC bot)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Candiru
Candirú
Nomenklatur
Vandellia cirrhosa
Valenciennes, 1846
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenMaller
FamilieSnyltemaller
Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Amazonas
Inndelt i
  • V. balzanii
  • V. beccarii
  • V. cirrhosa
  • V. plazaii
  • V. sanguinea

Candiru (Vandellia cirrhosa), tannstikkerfisk eller vampyrmalle er en ferskvannsfisk i en gruppe som vanligvis kalles maller. Den finnes i Amazonas og er kjent blant den lokale befolkning som den mest fryktede fisken i de områder den befinner seg, selv sammenliknet med pirayaen. Arten vokser kun til en størrelse av 25 millimeter og har form som en ål og er gjennomsiktig, noe som gjør den omtrent umulig å se i vannet. Candiruen er en parasitt. Den svømmer inn i gjellerommet til andre fisker der den innfører en torn som gjør at den sitter fast, og så nærer den seg av blodet i gjellene, hvilket har gitt den tilnavnet «Brasils vampyrfisk».

Den blir fryktet av de innfødte fordi den tiltrekkes av urin eller blod, og hvis en bader er naken vil den svømme inn i kroppsåpninger (anus eller vagina, eller til og med penis for mindre eksemplarer av arten og kan trenge dypt inn i urinrøret). Der skyter den en torn og begynner å ernære seg av blod og kroppsvev på samme måte som den ville gjort i gjellene til en fisk. Candiru er nesten umulig å fjerne på annen måte enn gjennom en operasjon. Fordi fisken lokaliserer sin vert ved å følge vannstrømmen fra gjellene til kilden, øker urinering mens man bader sjansen for at en candiru skal spore seg fram til et menneskes urinrør.

En tradisjonell kur gjør bruk av to planter, Xagua-planten (Genipa americana) og Buitach-eple som innføres (eller ekstrakten av dem i tilfelle trange rom) inn i det rammede området. Disse to plantene vil drepe og deretter løse opp fisken. Som regel medfører infeksjon sirkulasjonssvikt og død hos offeret før candiruen kan bli fjernet.

Referanser i kultur

[rediger | rediger kilde]

Forfatteren William Burroughs møtte på beretninger om candiru under sine reiser i Sør-Amerika og viste til skapningen i sin bok Naken Lunsj. Candice Millards The River of Doubt fremsetter også rykter om angrep hørt på Theodore Roosevelts Amazonasreise. Fisken omtales også i flere filmer, slik som Sniper, Gunmen, Anaconda og The Rundown. Romanforfatteren Julian Barnes nevner fisken i sin bok A History of the World in 10½ Chapters. Spenningsforfatteren Alastair MacNeill beskriver også fisken i boken Moonblood fra 1996.

Henvisninger ble også gjort i en episode fra første sesong av Law & Order: Special Victims Unit, A Single Life, i animasjonsprogrammet The Venture Bros., der de innesperrede heltene trues med den «fryktede candiru» (som dr. Venture refererer til som en «komplett myte»), i episoden «Are You There God? It's Me, Dean», og under en episode av den britiske medisinske dramaserien Casualty som ble vist første gang i januar 2006, der en pasient viser seg å ha en fisk inni seg som tilsynelatende kom inn via hans penis under et nylig besøk i Amazonas.

En rekke henvisninger til candiru blir også gjort i Douglas Prestons eventyrsroman The Codex (2004), og den nevnes i thrilleren Amazonia (2002) av James Rollins.

Mathcore-bandet Candiria (flertallsform) har navnet sitt etter fisken.

Sanger og låtskriver George Hrab skrev en sang som het Cruel Spines om candiru som finnes på hans album Vitriol.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Herman, John B, «Candiru: Urinophilic catfish – Its gift to urology», Urology 1(3):265-267 (1973).
  • Gudger, EW, «Bookshelf browsing on the Alleged Penetration of the Human Urethra by an Amazonian Catfish Called Candiru», Americal Journal of Surgery 8(1): 170-188, 443-457 (1930).
  • Spotte, Steven (2002). Candiru: Life and Legend of the Bloodsucking Catfishes. Creative Arts Book Company. ISBN 0-88739-469-8
  • Vinton, KW, Stickler, WH, «The Carnero, a fish parasite of man and possibly animals», Americal Journal of Surgery 54:511- (1941).
  • Redmond O'Hanlon (1989) In Trouble Again: A Journey Between the Orinoco and the Amazon Penguin Books Ltd ISBN 0-14-011900-0

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]