Hopp til innhold

Danmarkekspedisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 8. mai 2020 kl. 19:45 av 4ingBot (diskusjon | bidrag) (Eksterne lenker: Autoritetsdata using AWB)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Deltakerne på ekspedisjonsskipet fotografert i Frederikshavn 27. juni 1906

Danmarkekspedisjonen var en dansk vitenskapelig ekspedisjon til Nordøst-Grønland, som ble gjennomført 190608.

Ekspedisjonen ble ledet av journalisten og forfatteren Ludvig Mylius-Erichsen. Det var til sammen 28 deltakere på ekspedisjonen, og de forlot Danmark med SS «Danmark» 24. juni 1906.

De fikk kartlagt 1 500 km av Grønlands østkyst, og fastslo samtidig Danmarks suverenitet. Deltakerne, som hadde ulik faglig bakgrunn, gjorde også mange vitenskapelige undersøkelser.

På en hundesledetur senhøstes 1907 døde 3 av deltakerne; Mylius-Erichsen selv, Jørgen Brønlund og Peter Høegh Hagen av sult og forfrysninger. Gruppen på 3 ble søkt etter av to av de andre deltagerne. Johan Peter Kochpremierløjtnant og kartograf, en mann med erfaring fra Island og Grønland reiste ut sammen med grønlenderen Tobias Gabrielsen. De fant ett av depotene og liket av Jørgen Brønlund i en grotte like ved. Ved siden av liket fant man ekspedisjonsdagboken. Denne viste at Jørgen Brønlund var den siste som døde. Han forlot sine to kamerater etter at disse var totalt utmattet på isen over Danmarksfjorden.

Likene av to Mylius-Erichsen Høegh Hagen er aldri blitt funnet. Dette har gitt opphav til mange gjetninger og myter om hvordan de omkom. Koch fikk også kritikk for ikke å ha forsøkt å finne dem. Han mente imidlertid at det ville umulig å finne dem ute på et gigantisk havområde som i tillegg på denne tiden bare var delvis islagt.

I nyere tid er det funnet et notat inni en bok i samlingen hos etterkommerne etter J.P. Koch som nærmest løser gåten rundt hva som skjedde med Mylius-Erichsen og Høegh Hagen. Notatet viste noen utydelige tegn som ved gjennomlysning hos det danske forsvar viste klart at Koch faktisk hadde lett og funnet de to. Han skriver at leiren de to lå i var «i så slæt forfatning» at han lot dem ligge. Formodentlig betyr dette at likene enten var delvis fortært av dyr eller endog at den siste gjenlevende hadde spist av den andre. Koch har aldri villet snakke om dette, men man kan anta at han bedømte at den kommende sommeren ville få leiren til å havne i åpent hav og at det var best at de to aldri ble funnet.

Senere er flere andre ekspedisjoner utgått fra Danmark for å finne restene av leiren, papirer eller annet som kunne kaste lys over ekspedisjonen. Den mest kjente er Alabamaekspedisjonen, oppkalt etter skuta som ble kjøpt i Norge og brukt under søket.

SS «Danmark» returnerte for øvrig til Danmark med den resterende besetningen og ankom København i august 1908.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]