Hopp til innhold

Dronte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dronte
– modell basert på ny forskning –
Nomenklatur
Raphus cucullatus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
dronte,
dodo
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenDuefugler
FamilieDuefamilien
UnderfamilieRaphinae
Økologi
Habitat: skog, gressletter
Utbredelse: Mauritius (endemisk)

Dronte (Raphus cucullatus), også kalt dodo, er en nå utdødd art som tidligere ble inkludert i drontefamilien. Ny forskning viser imidlertid at de såkalte drontene hører hjemme i duefamilien, der de er plassert i den tallrike underfamilien Raphinae.

Biologi

Dronte var endemisk for Mauritius og øyene like rundt i Det indiske hav. Fuglen var ikke flyvedyktig. Den hadde et klumpete utseende, et svært karakteristisk og overdimensjonert nebb, og små, ubrukelige vinger. Det var imidlertid en stor fugl, som trolig kunne veie omkring 10,6–17,5 kg eller mer.[1]

Drontene levde i hovedsak av planter, frukt og frø,. Arkeologisk funn antyder også at fuglene svelget smye småstein, trolig for å hjelpe med fordøyelsen.

Utryddelse

Utryddelsen av drontene skyldtes trolig en kombinasjon av massiv avskoging, utstrakt jakt og introduksjonen av pattedyr, som griser og krabbemakaker.[2] Drontene la redet direkte på bakken, så egg og unger ble et lett bytte for de predatoriske artene menneskene innførte. Trolig ble både rotter og tamkatter også innført til øyene. På hovedøya døde trolig dronten ut alt i de første tiårene av 1600-tallet,[2] men det hevdes at det siste kjente eksemplaret ble drept i 1662 på Île d'Ambre, ei lita øy like utenfor nordøst-spissen av Mauritius, selv om statistiske estimater antyder at arten kan ha overlevd til omkring år 1690.[3]

Referanser

  1. ^ Kitchener, Andrew C. (August 1993). Justice at last for the dodo. New Scientist: 24.
  2. ^ a b (2020). Dodo (Raphus cucullatus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/1414076 on 14 April 2020).
  3. ^ Roberts, D.L. & Solow, A.R. (2003) When did the Dodo become extinct? Nature 426(6464): 245.

Eksterne lenker