Hopp til innhold

Pointillisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 4. mai 2017 kl. 09:17 av 4ingBot (diskusjon | bidrag) (-yllt -> -ylt using AWB)
Detalj fra Seurats La Parade (1889), viser hvordan fargeprikkene sammen utgjør et bilde i pointillismen.

Pointillisme er en malestil som bruker mange små prikker i primærfargene til å skape inntrykk av et stort spektrum av sekundære farger. Teknikken bygger på tilskuerens synssans som ikke oppfatter prikkene en og en, men setter dem sammen til en meningsfylt helhet.[1] (Samme prinsipp har vært brukt til trykking av fargereproduksjoner, ligger fortsatt i bunn for fargeutskrifter og er prinsippet for billedrør og flatskjermers fargetegning.)

Som malestil har det vært få utøvere, men av de mere kjente kan nevnes Georges Seurat, Paul Signac og Henri-Edmond Cross. Navnet på stilen ble først brukt av kunstkritikere i 1880-årene som syntes resultatene var smakløse, men begrepet har siden blitt mere nøytralt. Malemåten er forskjellig fra den vanlige med å blande farger på paletten. Med bare prikker, blir linjetegning av konturer uaktuelt, og kunstneren må bygge opp maleriene på andre måter.

Pointillisme i fargetrykk: en kromolitografi av et baseballkort fra 1888.

Pointillisme er også en musikalsk teknikk, som bl.a. brukes av komponister som Anton Webern.[trenger referanse]

Referanser

  1. ^ *Herbert Read: Moderne malekunst side 26 (Dreyers forlag, originalen utkom i England i 1959, norsk utgave er uten årstall).

Se også