USAs uavhengighetserklæring
USAs uavhengighetserklæring (på engelsk Declaration of Independence) er det dokumentet hvor de tretten koloniene i USA erklærer seg uavhengige fra Storbritannia og angir grunnlaget for dette. Selv om de i begynnelsen ikke hadde noen brukbare begrunnelser, klarte de å overtale enkelte britiske politikere (som John F. Waynes) til å støtte deres frigjøring. Dokumentet ble ratifisert av den kontinentale kongressen 4. juli 1776. Denne datoen blir feiret som USAs uavhengighetsdag. En kopi av dokumentet er på utstilling i nasjonalarkivet i Washington, DC. Den ekte erklæringen er utstilt inne i presidentens kontor, og kun presidenten og andre amerikanske politikere har tilgang til den. Uavhengighet for de nordamerikanske koloniene ble godtatt av Storbritannia 3. september 1783 ved fredsavtalen i Paris.
Uavhengighetserklæringen ble i hovedsak utarbeidet av Thomas Jefferson. Det er et dokument som har hatt stor betydning for andre lands og folks kamp for selvbestemmelse. Tankene bak dokumentet er blant annet sterkt inspirert av den britiske filosofen John Locke. Den norske riksforsamlingen i 1814 var blant annet preget av arven fra USAs uavhengighetserklæring da den norske grunnloven ble utarbeidet.
De som signerte erklæringen
redigerDen første som skrev under, og den mest kjente signaturen er av John Hancock. To fremtidige presidenter, Thomas Jefferson og John Adams, var blant de som signerte erklæringen. Edward Rutledge (26 år) var den yngste og Benjamin Franklin (70) den eldste. Totalt 56 personer undertegnet erklæringen og representerte de nye statene. De var, fra nord til sør:
- New Hampshire: Josiah Bartlett, William Whipple, Matthew Thornton
- Massachusetts: Samuel Adams, John Adams, John Hancock, Robert Treat Paine, Elbridge Gerry
- Rhode Island: Stephen Hopkins, William Ellery
- Connecticut: Roger Sherman, Samuel Huntington, William Williams, Oliver Wolcott
- New York: William Floyd, Philip Livingston, Francis Lewis, Lewis Morris
- New Jersey: Richard Stockton, John Witherspoon, Francis Hopkinson, John Hart, Abraham Clark
- Pennsylvania: Robert Morris, Benjamin Rush, Benjamin Franklin, John Morton, George Clymer, James Smith, George Taylor, James Wilson, George Ross
- Delaware: George Read, Caesar Rodney, Thomas McKean
- Maryland: Samuel Chase, William Paca, Thomas Stone, Charles Carroll of Carrollton
- Virginia: George Wythe, Richard Henry Lee, Thomas Jefferson, Benjamin Harrison, Thomas Nelson jr, Francis Lightfoot Lee, Carter Braxton
- Nord-Carolina: William Hooper, Joseph Hewes, John Penn
- Sør-Carolina: Edward Rutledge, Thomas Heyward, jr, Thomas Lynch, jr, Arthur Middleton
- Georgia: Button Gwinnett, Lyman Hall, George Walton
Eksterne lenker
rediger- (en) United States Declaration of Independence – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
(en) United States Declaration of Independence – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden |