Sametinget (Russland)
Sametinget på Kolahalvøyen (russisk: Саамский парламент, Saamskij parlament, Kildinsamisk: Куелнегк Соамет Соббар Kuelnegk Soamet Sobbar) er en representativ forsamling for samer i Russland. Forsamlingen ble etablert i Murmansk 12. desember 2010, og består av 9 representanter, som velges av 73 delegater for de ulike samiske gruppene. Sametingets første leder er Valentina Sovkina fra Lovozero.[1]
Sametinget er etablert som et direktevalgt organ etter mønster av sametingene i Norge, Sverige og Finland. Sametinget på Kolahalvøyen arbeider for å bedre den sosiale og økonomiske situasjonen for samene i Russland. På sikt håper forsamlingen å kunne presse Russland til å ratifisere ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter og FNs deklarasjon for urfolks rettigheter.[2]
Ifølge folketellingen i 2002 bor flertallet av de omtrent 2 000 russiske samene i Murmansk, Lovozero, Revda, Montsjegorsk, Apatity og Olenegorsk. En del bor også i småstedene Murmashii, Shongui, Verkhnetulomsk og Loparskaja mellom Murmansk og Lovozero og i byer på tundraen som Krasnoschelle, Sosnovka og Kanevka.
Det har blitt snakket fire samiske språk i Russland. I dag regnes det at kildinsamisk snakkes av 300–700 personer, skolte- og tersamisk av færre enn 20 personer, mens akkalasamisk regnes som utdødd.
Referanser
rediger- ^ «Saami Assembly in Murmansk Oblast» (på engelsk). Barentssekretariatets. 13. desember 2010. Arkivert fra originalen 24. mars 2012.
- ^ Liv Inger Somby (17. desember 2008). «RUSSLAND: Samene vil ha et eget Sameting». Gáldu. Arkivert fra originalen 17. februar 2012.