Mågerø er ei halvøy og en matrikkelgård i Færder kommune i Vestfold, nordøst på øya Tjøme ved Oslofjorden. Gårdsnavnet Mågerø er også brukt som slektsnavn.

Mågerø har båthavn, båtbyggeri og i etterkrigstiden en viktig militær luftovervåkningsstasjon. Tidlig på 1900-tallet hadde stedet et lite skipsverft som bl.a. ble brukt til vedlikehold av hvalbåter. På 1930-tallet ble Måkerøy fort opprettet av det norske kystartelleriet. Fortet ble overtatt av okkupasjonsmakten i 1940.

Etter krigen skrev den militære undersøkelseskommisjon av 1946 at Måkerøy fort utenfor Tønsberg, med sine to store, moderne kanoner, kunne og burde ha åpnet ild da tyske skip seilte forbi 9. april 1940: «...at Måkerøybatteriet ikke ble satt inn er uforståelig.»[1] Fortet ble en viktig del av Oslofjord festning i etterkrigstiden.

Navnet har hatt mange ulike skrivemåter, blant annet «Maurø», «Maagerø», «Måkerøy» og nå sist «Mågerø». Opprinnelsen til navnet er usikker. Uttalen, som er måg(e)re, tyder på at navnet opprinnelig var Mávareiðr, sammensatt av máva, «måkers», og reiðr, «reir». Med g i avlydsforhold til v, som «stoga» av «stova», kan Mávareiðr ha blitt til Mågarei, og deretter Mågere. En annen mulighet er at navnet kommer av Mágarøy, med et ukjent hunkjønnsord som førsteledd og ordet «øy» som andreledd. Både uttalen og de gamle skriftformene viser at navnet ikke er en dansk skrivemåte for Måkerøya, som det kan se ut til ved første øyekast. I 1993 ble skrivemåten av navnet endret fra «Måkerøy» til «Mågerø».

Luftovervåkingsstasjon

rediger

Utdypende artikkel: Luftforsvarets stasjon Mågerø

Luftforsvarets stasjon Mågerø eller Control and Reporting Centre (CRC) Mågerø er en av kommunens største arbeidsplasser. Mågerø hadde i over 40 år tre umiskjennelige radardomer som landemerke, synlig for båttrafikk og andre. Disse ble fjernet sommeren 2006.

Kongelig feriested

rediger

På Mågerø ligger også kongefamiliens private feriebolig[2] tegnet av Lund Hagem Arkitekter og landskapsarkitekt Gullik Gulliksen AS. Ferieboligen ble ferdigstilt i 1993. Av sikkerhetsmessige grunner er den plassert ved det militære området.

Referanser

rediger

Se også

rediger

Eksterne lenker

rediger