Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl

astronomisk observatorium

Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl er et historisk astronomisk observatorium som ligger nær toppen av Königstuhl, en ås i byen Heidelberg i Tyskland. Observatoriet er en del av Senteret for astronomi ved Universitetet i Heidelberg.

Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl

Historie

rediger

Instrumentene i observatoriet skriver seg fra observatoriet i Mannheim, grunnlagt i 1774. I 1880 ble observatoriet midlertidig flyttet til Karlsruhe fordi de atmosfæriske forholdene for astronomiske observasjoner var blitt vanskelige. I tiden etter ble det vurdert tre alternative plasseringer for et nytt observatorium, før valget endelig falt på Heidelberg og Königstuhl.

Den 20. juni 1898 ble «Großherzogliche Bergsternwarte», «det storhertuglige fjellobservatoriet» høytidelig åpnet av Storhertug Fredrik I av Baden. Det astronomiske instituttet besto av to avdelinger. Den astrofysiske avdelingen, ledet av Max Wolf, og den astrometriske avdelingen under ledelse av Karl Wilhelm Valentiner. Valentiner var direktør for observatoriet i Mannheim, og var den som sto bak flyttingen til Karslruhe. Etter at Valentiner gikk av med pensjon i 1909 ble Max Wolf leder for begge avdelingene.

Max Wolf klarte å skaffe private givere, blant andre den amerikanske Catherine Wolfe Bruce, slik at det kunne kjøpes inn nye kraftige teleskop.

Hovedområdet for aktiviteten ved observatoriet var undersøking av stjernetåker og leting etter asteroider. Wolf, hans stab og deres etterfølgere oppdaget over 800 asteroider, blant annet den første trojanske asteroiden, 588 Achilles, som ble oppdaget i 1906. Karl Wilhelm Reinmuth oppdaget mellom 1912 og 1957 nesten 400 asteroider fra Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl.

I 1967 åpnet Max Planck-instituttet for astronomi like ved observatoriet.

Siden 2005 er observatoriet ikke lenger et institutt underlagt delstaten, men ble slått sammen med «Institutt for teoretisk astrofysikk» og «Institutt for astronomiske kalkulasjoner» ved Universitetet i Heidelberg, til det nye «Senter for astronomi», og er dermed del av universitet.

Eksterne lenker

rediger