Kuala Lumpur er hovedstad og største by i Malaysia. Den er landets økonomiske og kulturelle sentrum, selv om regjeringen siden 1999 har holdt til i en ny administrativ hovedstad, Putrajaya. Kongen av Malaysia, Malaysias parlament og den dømmende myndighet er likevel forblitt i Kuala Lumpur. Kuala Lumpur er et føderalt territorium, i likhet med Putrajaya og Sabah, og tilhører dermed ingen delstat, men styres direkte av den føderale regjeringa. Per 2010 hadde selve byen 1,6 millioner innbyggere og storbyregionen 6,9 millioner innbyggere.

Kuala Lumpur
engelsk: Federal Territory of Kuala Lumpur
malayisk: Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
kinesisk: 吉隆坡联邦直辖区
jawi: كوالا لومڤور
tamilsk: கோலாலம்பூர்

Flagg

Våpen

LandMalaysias flagg Malaysia
StatusFøderalt territorium
Ligger vedGombak River
Klang
Grunnlagt1857
Postnummer50000–59999
Retningsnummer03
Areal243,65 km²
Befolkning1 627 172 (2010)
Bef.tetthet6 678,32 innb./km²
SpråkKristang Rediger på Wikidata
Høyde o.h.22 meter
Nettsidewww.kualalumpur.gov.my
Posisjonskart
Kuala Lumpur ligger i Malaysia
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur (Malaysia)
Kart
Kuala Lumpur
3°08′52″N 101°41′43″Ø

Kuala Lumpur er et av de viktigste økonomiske og kulturelle sentrene i Asia, med en stor finanssektor, og regnes som en verdensby. Byen er utpreget multikulturell, flerspråklig og flerreligiøs, med omtrent jevnstore grupper av malayiske og kinesiske innbyggere, en noe mindre indisk gruppe, og flere mindre befolkningsgrupper. Over hele byen ser man både minareter, kirketårn, kinesiske pagoder og indiske templer. Kuala Lumpur har også tydelige spor av den britiske kolonitiden og engelsk språk og britisk kultur har en sterk tilstedeværelse.

Kuala Lumpur er ett av Malaysias tre føderale territorier. Det er fullstendig omgitt av delstaten Selangor, og ligger nær vestkysten av Malayahalvøya.

Historie

rediger

Byen ble grunnlagt i 1857 av kinesiske gruvearbeidere (tinngravere) midt i urskogen, på oppdrag fra Raja Abdullah i Klang. Tinnhandelen var på vei opp, og byen vokste raskt.

I 1896 ble fire malayiske sultanatene forent til De fødererte malaystater, under britisk overhøyhet. Kuala Lumpur ble føderasjonens hovedstad. Under det britiske styret ble byen bygget ytterligere ut til forvaltningssentrum, fikk et gatenett og en rekke praktbygninger ble oppført.

Kuala Lumpur ble hovedstad i det uavhengige Malaya i 1957. I 1974 ble Kuala Lumpur et føderalt territorium, uavhengig av delstaten og sultanatet Selangor.

Demografi

rediger
 
Jamek-moskéen

Kuala Lumpur er en flerkulturell by, der de største etniske gruppene er kinesere, malayer og indere, som også er Malaysias tre største befolkningsgrupper. Historisk hadde Kuala Lumpur en overveiende kinesisk befolkning, men dette har endret seg, og både kineserne og malayene utgjør nå i overkant av 40% hver, mens inderne utgjør litt over 10%. Det bor også europeere, srilankere, indonesiere, filippinere og arabere i byen. Rundt 10% av innbyggerne er utenlandske statsborgere (ikke medregnet illegale immigranter).

 
Batu-templene i Kuala Lumpur, en av de viktigste hinduistiske helligdommene utenfor India

Malayisk er Malaysias hovedspråk, men innbyggerne i Kuala Lumpur snakker vanligvis også engelsk på høyt nivå, og en stor andel av befolkningen har engelsk som førstespråk. Engelsk språk har en sterk tilstedeværelse i bl.a. forretningslivet og er et obligatorisk skolefag. Britisk kultur har satt tydelige spor etter seg i byen i den tiden Kuala Lumpur var en del av Britisk Malaya.

I folketellingen fra 2010 var 46,4% muslimer, 35,7% buddhister, 8,5% hinduer, 5,8% kristne, 1,1% taoister eller tilhengere av kinesisk folkereligion, 2% tilhengere av andre religioner og 0,5% uten religiøs tilhørighet. I all hovedsak er det malayer som er muslimer og islam er landets statsreligion. Den kinesiske befolkningen er hovedsakelig buddhister mens inderne for det meste er hinduer. Noen kinesere og indere er imidlertid kristne.

 
Natt i Kuala Lumpur

Kuala Lumpur ligger beskyttet av Titiwangsafjellene i øst og øya Sumatra i vest, og har et tropisk regnskogklima som er varmt og solrikt med store nedbørsmengder, spesielt i den nordøstlige monsunsesongen fra oktober til mars. Temperaturen er mer eller mindre konstant gjennom året med en gjennomsnittlig døgnmiddeltemperatur på 27–28°C. Årlig nedbør ligger som oftest på minst 2600 millimeter årlig, med juni og juli som de tørreste månedene.

Utdannelse

rediger

Kuala Lumpur har et stort antall skoler og utdannelsesinstitusjoner av ulike slag. Malaysias eldste og viktigste universitet, Universiti Malaya (UM), ligger i byen. Andre universiteter i Kuala Lumpur er International Islamic University Malaysia (IIUM), Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), UCSI University (UCSI), International Medical University (IMU), Open University Malaysia (OUM), Kuala Lumpur University (UniKL), Wawasan Open University (WOU), Tunku Abdul Rahman University College (TARUC), Asia Pacific University (APU) samt avdelinger av National University of Malaysia (UKM) og University of Technology Malaysia (UTM). Nabostaten Selangor, som omgir Kuala Lumpur, har også flere universiteter.

Økonomi

rediger
 
Petronas Towers, hovedkontor for petroleumsselskapet Petronas

Kuala Lumpur og byens omgivelser er den mest industrialiserte og raskest voksende økonomien i Malaysia. Kuala Lumpur er Malaysias fremste senter for finans, medier, eiendomsutvikling og kunst, og et av Asias viktigste finanssentre.

Medier

rediger

Kuala Lumpur er et viktig senter for mediebedrifter i Asia, både engelskspråklige, malayiskspråklige, kinesiskspråklige og tamilskspråklige. Blant viktige mediebedrifter som har hovedkvarter der kan nevnes avisene The Star, New Straits Times, The Sun, Malay Mail, Kosmo!, Utusan Malaysia, Berita Harian og Harian Metro, de statlige TV-kanalene TV1 og TV2 og en rekke private TV-kanaler. Al Jazeera English har sitt asiatiske hovedkvarter i Kuala Lumpur.

Eksterne lenker

rediger