International Union of Pure and Applied Chemistry

(Omdirigert fra «IUPAC»)

International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), oversatt Internasjonalt forbund for ren og anvendt kjemi, er en internasjonal ikke-statlig organisasjon dedikert til å fremme kjemi. Det har nasjonale kjemiforbund som sine medlemmer. Det er best kjent som den anerkjente autoriteten i utvikling av standarder for navngivning av grunnstoffene og deres forbindelser gjennom sin Internasjonale Komité for Nomenklatur og Symboler (IUPAC nomenklatur). Det er medlem av Det internasjonale vitenskapsråd (ICSU). Forbundets sekretariat befinner seg i Nord-Carolina, USA. Norge er representert i IUPAC ved Norsk Kjemisk Selskap.

International Union of Pure and Applied Chemistry
Stiftet1919
HovedkontorZürich
MedlemskapDet internasjonale vitenskapsråd
Committee on Space Research[1]
Joint Committee for Guides in Metrology
International Science Council[2]
FormålKjemi
MottoAdvancing Chemistry Worldwide
Nettstediupac.org (en)

I tillegg til retningslinjer for nomenklatur fastsetter IUPAC retningslinjer for internasjonal stavemåte ved uenigheter. For eksempel avgjorde det at aluminium skal foretrekkes framfor det amerikanske aluminum. Også i spørsmål om andre temaer som atommasser og kjemiutdanning gir IUPAC anbefalinger og utarbeider standarder. IUPAC har siden 1960 utgitt tidsskriftet Pure and Applied Chemistry.

Mange IUPAC-publikasjoner er tilgjengelige via internett. For eksempel den Grønne Boka («Quantities, Units and Symbols in Physical Chemistry, 2. utgave, 1993») kan lastes ned i sin helhet[3]

Et viktig IUPAC-supplement («Recommendations for nomenclature and tables in biochemical thermodynamics, 1994») kan også lastes ned.[4]

Som introduksjonen til den foreslåtte 3. utgave påpeker, kan unnlatelse av å følge de standardiserte enhetene gi katastrofale resultater. Tapet av NASAs Mars Climate Orbiter skjedde som en konsekvens av at man brukte den engelske enheten pound-force istedenfor Newton i programmeringen av styringsprogrammene. IUPAC oppfordrer brukerne av deres Grønne Bok til å «alltid definere uttrykkelig begreper, enheter og symboler som de bruker.»

Se også

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ cosparhq.cnes.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ arkiv-URL web.archive.org, council.science, besøkt 9. oktober 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Quantities, Units and Symbols in Physical Chemistry, 2. utgave, 1993 (pdf) Arkivert 15. februar 2010 hos Wayback Machine. 2005-versjonen (et pågående arbeid) kan også lastes ned.
  4. ^ Recommendations for nomenclature and tables in biochemical thermodynamics, 1994

Eksterne lenker

rediger