Handelskompani
Handelskompani var en form for bedrift som var dominerende som organisasjonsform for internasjonal handel fra middelalderen fram til 1700-tallet.
De nye handelsveiene som ble åpnet etter de store geografiske oppdagelsene på 1400-tallet var insitamentet til etablering av handelskompaniene, f.eks. direkte forbindelse til India og Amerika som da ble trukket inn i verdenshandelen.
Handelsreiser til så fjerntliggende steder krevde mye kapital for å kunne gjennomføres, og da det måtte etableres handelsplasser og ofte festningsverk ble kompaniene drevet i fellesskap av flere privatpersoner, som alle bidro med økonomiske midler. Risikoen ble også fordelt på flere. Kompaniene hadde ofte nær kontakt med staten, og fikk ofte monopol og andre handelsprivilegier, mot at kongehuset fikk sin andel av overskuddet.
Handelskompaniene fungerte fram til slutten av 1700-tallet, da internasjonale forbindelser og vanlige handelsfirmaer sto sterkere. Ofte ble handelskompaniene overlatt til staten som måtte dekke deres gjeld.
Liste over handelskompanier
rediger- Det britiske ostindiske kompani
- Det nederlandske ostindiske kompani
- Svenska Ostindiska Companiet
- Det danske ostindiske kompani
- Asiatisk Kompagni
- Vestindisk-guineisk Kompagni
- Det nederlandske vestindiske kompani
- Det franske vestindiske kompani
- Det svenske vestindiske kompani
- Det brandenburgske afrikanske kompani
Se også
redigerKilder
rediger- Nordisk familjebok, artikkelen Handelskompani