Gurung (som sjøl kaller seg temü, også transkribert som temu eller tamu) er en nasjonalitet i Nepal.

Noen nasjonale grupper i Nepal;
  Gurung
  Kirat
  Newar
  Nepali
  Tamang
En Gurung-kvinne med en geit

Ifølge folketellinga i 2001 var det 543 571 Gurung (Τemü, også transkribert Temu) i Nepal – 2,39% av befolkninga. De som snakket nasjonalspråket Temü-Tan var 338 925.

Gurung bor i det som i Nepal kalles åsene, særlig i Vestregionen, Gandaki sone, i distriktene Lamjung, Kaski, Tanahu, Gorkha, Parbat og Syangja. De fins også i Manang rundt fjellkjeden Annapurna, i Baglung, Okhaldhunga og Taplejung. De kaller det tradisjonelle hjemlandet sitt Tamuwan.

Gurung-folket snakker et tibeto-burmesisk språk som er i slekt med språkene til bl.a. magar, tamang, newar og kirat. I Nepal reknes de med til gruppa av minoriteter som lever utafor det hinduiske kastesystemet janjati. I stedet har Gurungene laget sitt eget "kastesystem", basert på hinduenes.[1]

Tradisjonelt har Gurung-folket drevet med sauehold, handel og jordbruk, og dette er fortsatt hovednæringsveier for de fleste.

Gurung-folk som soldater

rediger

Etter magarene var gurung den nest største gruppa i kong Prithvi Narayan Shah av Gorkhas hær, da han på 1700-tallet gjennomførte de erobringene som la grunnlaget for den moderne staten som seinere fikk navnet Nepal. Etter 1816 blei mange vervet som ghurka-soldater for den engelske kolonimakta i India.

Sammen med magar og andre buddhistiske folkegrupper fra åsene var det også et stort innslag av gurung i NKP(Maobadi)s opprørshær under Nepals borgerkrig 1996 - 2006.

Religion

rediger

Pye-tan-lhu-tan er gurung-folkets hellige bok, som gjengir deres tradisjonelle historie..

Gurung-folket dyrka tradisjonelt den gamle tibetanske religionen bön (eller Pön). Seinere fikk tibetansk buddhisme stor innflytelse. Grupper som lever blant hinduer har gått over til hinduismen.

Ifølge folketellinga i 2001, var 69,03% buddhister, 28,75% hinduer og 0,66% kristne. (Bön og annen tradisjonell religion har ofte ikke blitt tatt med i folketellinger i Nepal.)

Referanser

rediger
  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 12. mai 2013. Besøkt 11. oktober 2009. .

Eksterne lenker

rediger