Grong Gruber
A/S Grong Gruber var et privat gruveselskap opprettet i 1912 for å utnytte Joma-forekomsten av svovelkis. Forekomsten lå i Røyrvik i Trøndelag, og var en del av det større Grongfeltet. Man hadde i 1909 oppdaget drivverdige forekomster i Gjersvik, og opprettet under ledelse av ingeniør Johan Støre, kontorer i Namsos og i Gjersvik, samt ny vei fra Namdalen, over Steinfjellet til Gjersvik. Det nye selskapet, eid av Elkem med fransk deltakelse, fikk konsesjon i 1913.[1] Driften ble igangsatt, men kollapset ved utbruddet av den første verdenskrig i 1914. En del bygninger, dokument og gjenstander fra denne epoken er tatt vare på av Røyrvik Bygdatun. "Grongloven av 1918" ga Staten enerett, og denne overtok straks eierskapet i 1918
Forekomsten var drivverdig også i Joma, 25 km lenger øst mot grensen til Sverige. I 1957 skiftet selskapet navn til A/S Joma Bergverk. I 1960-årene ble tanken om drift i Joma tatt opp, og i 1969 ble det opprettet et nytt privat selskap, Grong Gruber A/S, som overtok anlegg og rettigheter. Ved etableringen var det fire like store eiere: Elkem, Årdal og Sunndal Verk, Sydvaranger og Sulitjelma gruber A/S. A/S Joma Bergverk ble i den forbindelse avviklet.[2]
I september 1972 startet den andre viktige epoken, med omtrent 100 ansatte, involvert med utvinning av en 16 tonn kobber- og sink-forekomst av svovelkis. Konsentratet ble fraktet med bil til jernbanen ved Brekkvasselv, eller til Namsos for utskiping til kjøpere i Norge og Tyskland.
Det finske Outokumpu overtok rundt 1980 og solgte til Norsulfid i 1988. Man tok en kort periode opp driften i Gjersvika (1992). All grubedrift opphørte i 1998. Tilsammen ble det tatt ut 11,3 millioner tonn råmalm. Aktiviteten skapte alvorlig forurensning av Hudningsvatnet. I ettertid er det etablert industripark i Joma.
Ved nedleggelsen av gruvedriften i Joma, mistet over 100 personer jobben, og befolkningstallet i Røyrvik kommune falt drastisk på grunn av utflytting av arbeidsledige.
Referanser
rediger- ^ Ludvig Larssen og Niels Chr. Hald, Grong Gruber A/S, i Bergverk 1975.
- ^ Riksarkivet Arkivert 21. mars 2005 hos Wayback Machine. om A/S Joma