Godflesh var et industrial metal-band fra Birmingham, England, dannet i 1988 av Justin K. Broadrick (gitar, vokalist og programmering) og G. C. Green (bass). Bandet blir høyt ansett som et banebrytende band innen industrial metal. Gruppen ble oppløst i 2002.

Godflesh
OpphavBirmingham, England
Periode19882002
Tidligere navnFall of Because
Musikalsk karriere
SjangerIndustrial metal
Post-metal
Eksperimentell
Noise
Aktive år1988
PlateselskapEarache Records
Music for Nations
Koch Records
Relapse Records
Columbia Records
Swordfish Records
NettstedOffisielt fan-nettsted
Siste medlemmer
Justin K. Broadrick
G. C. Green
Ted Parsons
Tidligere medlemmer
Paul Neville
Robert Hampson
Bryan Mantia
Logo
Godfleshs logo

Musikkstil

rediger

Godflesh var inspirert av Big Black, Killing Joke, Swans og Throbbing Gristle så vel som Black Sabbath. De var blant pionérene innen industrial metal, og deres påvirkning kan klart høres på band som Pitchshifter, Ministry og Isis.

Godflesh er kjent for sin unike blanding av industrielle trommemaskin-beat med en surrende, disharmonisk gitar og kraftig, uregelmessig bass. (På deres tidlige album var rytmer, synther og samplinger kreditert til «Machines». Senere benyttet Godflesh trommeslagere som Bryan Mantia og Ted Parsons.) Deres nifse, langsomme og repetitive stil blir vanligvis beskrevet som «apokalyptisk».[1]

Broadrick's vokaler er ofte gutturale, og benytter noe som minner om growling-teknikk, men de fremviser fra tid til annen også en mykere, mere melodisk side, som på «I Wasn't Born to Follow» fra 1992-albumet Pure. Godflesh' tekster er korte og konsise, kryptiske og dystre, og fremhever ofte tosidighet eller opposisjon, som illustrert av åpningslinjene på «Defeated» fra Hymns (2001):

Everything I build I destroy
Everything I love always hurts
Everything I hate I'd rather love
Everything I am is everything I'm not

Paranoia og martyrdom er også vanlige tema i Godflesh's musikk og coverbilder.

Historie

rediger

I 1982 dannet Green bandet Fall of Because (oppkalt etter en Killing Joke-sang) sammen med Paul Neville. Broadrick som hadde spilt gitar som medlem av Napalm Death, sluttet seg til gruppen i midten av 1985 som trommeslager og vokalist. Men bandet falt fra hverandre i 1987, og Broadrick tilbrakte et par år som medlem av Head of David. I 1988 tok han kontakt med Green om å få Fall of Because på beina igjen. Broadrick bestemte seg for å ta over på gitar, og de valgte å bruke en trommemaskin. De bestemte seg også for å skifte navn til Godflesh.[2]

Godflesh skaffet seg et navn innen undergrunnsmusikk, med album som Streetcleaner og Pure, som viste hvor effektivt lo-fi produksjon kan være innen «heavy» musikk. En kort flørt med det store plateselskapet Columbia Records i 1994 for albumet Selfless og EP-en Merciless resulterte i at duoen gikk for en mere high-end tilnærming til produksjon. I 1996 ga Godflesh ut Songs of Love and Hate, med Bryan Mantia (Guns N' Roses, Primus, Praxis) som trommeslager. På det neste albumet, Us and Them fra 1999, eksperimenterte gruppen med en mere elektronisk, drum and bass-orientert sound, hvor gitaren spilte en mindre sentral rolle. Etter å ha gitt ut det doble samlealbumet In All Languages i 2001, ga de ut et album med nytt materiale, Hymns, som fremviste det presise trommearbeidet til det nye bandmedlemmet Ted Parsons (tidligere Swans og Prong). som brakte bandet tilbake til dets langsomme og heavy røtter, men likevel beholdt elementer av dets eksperimenter med electronica.

Green forlot bandet på slutten av 2001. Det ble opplyst at han ville bli erstattet av den tidligere Killing Joke og Prong bassisten Paul Raven. Imidlertid ble Godflesh oppløst i 2002 etter at Broadrick fikk et nervøst sammenbrudd like før de skulle legge ut på turné i USA [3] Som en slags avskjedsgave ga gruppen ut en remasteret versjon av deres svært sjeldne EP Messiah fra 1994, som var blitt dobbelt så lang med helt nye remikser. Senere, i 1994, dannet Broadrick og Parsons bandet Jesu i 2003.

I løpet av sitt fjorten år lange liv turnerte Godflesh med en lang rekke band, som Danzig, Front Line Assembly, L7, Loop, Ministry, Napalm Death, Nirvana, Prong, Revolting Cocks, Skinny Puppy, Type O Negative og Strapping Young Lad.[4]

Diskografi

rediger

Singler

rediger

Samlealbum

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ Godflesh-Louder Than Life
  2. ^ Godflesh faq
  3. ^ Wiederhorn, Jon (1. mai 2002). «Godflesh Singer Suffers Breakdown, Breaks Up Band». MTV.com. Arkivert fra originalen 25. august 2012. Besøkt 4. mars 2006. 
  4. ^ Godflesh.com

Eksterne lenker

rediger