Globus
Globus er en modell av en jordklode, et tredimensjonalt kart over planeten, med all dertil hørende geografisk navngivning og kommentarer på plass. Det er vanlig at både byer, landegrenser, hav, fjell og elver samt ekvator, lengde- og breddegrader er oppført på globuser.
Historie
redigerDen tidligste globus vi kjenner var «Nürnberg Terrestrial Globe», som ble laget 1490-1492 av en tysk kartogtaf, Martin Behaim. En annen tysk kartograf og globusmaker var Johannes Schöner
Beskrivelse
redigerFortegning
redigerEn globus er den eneste kartfremstilling som viser jorden uten fortegninger. Når kloder, slike som jorden skal fremstilles, projiseres på et flatt kart, vil det alltid bli en eller annen form for fortegning. Avhengig av projeksjon vil et kart tilnærmelsesvis enten vise landenes riktige areal, eller vise den omtrentlig riktige avstanden mellom enkeltpunkter på kartet.
Skala
redigerEn typisk globus viser jorden i forholdet ca. 1:40 millioner. Ettersom jorden har en omkrets på omtrent 40 millioner meter (eller en diameter på omtrent 12.75 millioner meter) vil en globus i skala 1:40 millioner ha en omkrets på omtrent 1 meter (eller en diameter på omtrent 32 cm). Det lages også globuser i mange andre størrelser.
Helningsvinkel
redigerEn globus monteres vanligvis på et stativ som viser jordens riktige helningsvinkel (23° 27' eller 0.41 rad) i forhold til de elliptiske bane rundt solen.
Topografi
redigerEnkelte globuser har forhøyninger som viser topografi og/eller batymetri slik at man kan visualisere geologi og oseanografi. På en jordglobus er disse forhøyningene som regel sterkt overdrevet, ettersom de ellers knapt ville vært merkbare. Eksempelvis produseres en tredimensjonal terrengglobus med diameter 64 cm (som tilsvarer en omkrets på 200 cm, eller en skala på omtrent 1:20 millioner) hvor de høyeste fjellene måler over 2.5 cm, hvilket tilsvarer omtrent 57 ganger høyere enn den korrekte skalaen for Mount Everest.[1][2]
Koordinater
redigerDe fleste globuser viser lengde- og breddegrader slik at en kan finne den omtrentlige posisjon for et spesielt punkt på jordens overflate.
Globus av andre planeter
redigerSelv om globus mest brukes om en modell av jordkloden kan en globus også være en tre-dimensjonal modell av andre himmellegemer, slik som en planet, stjerne eller måne. Det finnes globuser av solen, månen og andre himmellegemer, inklusive fiktive himmellegemer. En globus kan også vise en oversikt over stjernehimmelen.
Noen kjente store globuser
rediger- Eartha, for tiden verdens største roterende globus (12,3 meter i diameter, det vil si en skala på omtrent 1:1 million), i Yarmouth, Maine
- Mapparium, 10 meters globus i Christian Science-bygningen i Boston, Massachusetts, det vil si en skala på omtrent 1:1.3 million.
- En kjempeglobus i The News Building i New York City.
Se også
redigerReferanser
redigerEksterne lenker
rediger- (en) Globes – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
- Replogle Globes -- the world's largest globe maker
- 3D VRML globe
- Photo of a pocket terrestrial and celestial globe
- NASAs interaktive globus
- Se globuser på DigitaltMuseum