Astronomisk navigasjon: Forskjell mellom sideversjoner
Slettet innhold Innhold lagt til
mIngen redigeringsforklaring |
Ingen redigeringsforklaring |
||
Linje 3:
'''[[Astronomi]]sk navigasjon''' har blitt brukt av skip til å besteme sin posisjon siden seilskutetiden.
En eller flere [[stjerner]], [[planeter]], [[månen]] eller [[solen]] benyttes og høyden måles med [[sekstant]] fra horisonten og opp til himmellegemet. Deretter regnes det ut hva høyden skulle vært i henhold til skipets bestikk. Forskjellen mellom det beregnede og observerte brukes til å besteme posisjonen. Observasjonen tegnes ut i plottekart og skipets
For å kunne ta en astronomisk observasjon må en kunne se horisonten, derfor gjøres det mest når skip seiler over åpent hav.
Navigasjon ved hjelp av stjerner og planeter gjøres i grålysningen da både himmellegemet og horisonten er synlig. I gamle dager da flygere brukte sekstant til posisjonsbestemmelse, ble det benyttet sekstanter med belyst kunstig horisont.
I dag er det få som bruker denne form for navigasjon på grunn av elektroniske hjelpemiddel. [[GPS]] (Global Positioning System) har så godt som overtatt og er mye mer nøyaktig (+/- 20 meter eller bedre, altså omlag 100 ganger mer nøyaktig enn en sekstantobservasjon). Men alle som utdannes som navigatør for skip lærer astronomisk navigasjon.▼
▲I dag er det få som bruker denne form for navigasjon på grunn av elektroniske hjelpemiddel. [[GPS]] (Global Positioning System) har så godt som overtatt og er mye mer nøyaktig (+/- 20 meter eller bedre, altså omlag 100 ganger mer nøyaktig enn en sekstantobservasjon). Men alle som utdannes som navigatør for skip lærer astronomisk navigasjon. Det foregår også opplæring i forbindelse med fritidsbåtskippersertifikat, D5LA, mest for langturseilere som vil bruke astronomisk navigasjon som en "back up" ved lange turer over havet.
|