Naar inhoud springen

Lord Howe-eiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lord Howe-eiland
Eiland van Australië
Lord Howe-eiland (Oceanië)
Lord Howe-eiland
Locatie
Land Australië
Eilandengroep Lord Howe Island Group
Locatie Tasmanzee
Coördinaten 31° 33′ ZB, 159° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,6 km²
Inwoners
(2006)
347
Lengte 11 km
Breedte 2 km
Hoogste punt Mount Gower (875 m)
Website Officiële website
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Oceanië
Lord Howe-archipel
Werelderfgoed natuur
Lord Howe-eiland
Land Vlag van Australië Australië
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria vii, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 186
Inschrijving 1982 (6e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Lord Howe-eiland (Engels: Lord Howe Island) is een eiland in Australië dat tot de deelstaat New South Wales behoort. Het is vernoemd naar de Britse admiraal Richard Howe.

Lord Howe-eiland is 14,6 km² groot en het hoogste punt ligt op 866 meter. De archipel waartoe het behoort werd in 1982 op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege zijn zeldzame collectie van planten, vogels, zeeleven (koraal) en zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Het is een van slechts vier eilandengroepen die tot Werelderfgoed zijn uitgeroepen.

Het eiland is te bereiken door een vliegreis van twee uur vanaf Sydney of Brisbane.

In de buurt van Lord Howe-eiland liggen Ball's Pyramid en Wolf Rock.

Hoewel de rest van New South Wales als standaardtijdzone UTC+10 (AEST) gebruikt, is het op Lord Howe-eiland een half uur later (UTC+10:30). Gedurende de zomertijd is het in beide gebieden UTC+11 (AEDT).[1] Lord Howe-eiland is het enige gebied ter wereld met een zomertijd die niet een uur met de standaardtijd verschilt.[2][3]

Flora en fauna

[bewerken | brontekst bewerken]

Door de ligging binnen het Australaziatisch gebied heeft het eiland een bijzondere flora en fauna met kenmerken van zowel Australië, Nieuw-Guinea als Nieuw-Caledonië. Daarom wordt 75% van het landoppervlak van het eiland als natuurreservaat beheerd. Zaden van de endemische palm Howea worden vanuit dit eiland naar de rest van de wereld verstuurd om als kamerplant (kentiapalm) te worden opgekweekt.

Er zijn 202 verschillende soorten vogels waargenomen op het eiland. Het eiland is een Important Bird Area. Veel zeevogels nestelen er zoals Solanders stormvogel, roodstaartkeerkringvogel, Australische grote pijlstormvogel, wigstaartpijlstormvogel, kermadecstormvogel en maskergent. Verder typische endemische soorten zijn de Lord-Howeral en speciale ondersoorten van de gouden fluiter (P. p. contempta), de grijsrugbrilvogel (Z. l. tephropleurus) en de bonte klauwierkraai (S. g. crissalis). Een soort parkiet, de Lord-Howekakariki, stierf hier in 1869 uit.

De volgende zoogdieren komen op het eiland voor: wild zwijn (Sus scrofa) (geïntroduceerd), zwarte rat (Rattus rattus) (geïntroduceerd), Vespadelus pumilus (onzeker; waarschijnlijk uitgestorven). Van Nyctophilus howensis zijn alleen fossielen aangetroffen.

Zie de categorie Lord Howe Island van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.