Naar inhoud springen

W (letter)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Een aantal voorbeelden van de letter W

De letter W is de 23e letter in het moderne Latijnse alfabet.

De W is in de 7e eeuw uitgevonden door Angelsaksische schrijvers. Oorspronkelijk was het een dubbele V of U, vandaar de Engelse naam 'double U' en de Franse naam 'double V'.

In het Zweeds en het Fins wordt de W niet als een aparte letter gezien, maar als een variatie op de letter V. De letter W maakt er wel deel uit van het alfabet, maar wordt alleen gebruikt in leenwoorden en namen uit vreemde talen zoals William.

In het Cyrillische alfabet worden de V en W ook niet als aparte letters gezien. Het Cyrillische teken voor de /v/-klank lijkt sterk op de Latijnse B. Daarom spreken veel Russen die Nederlands geleerd hebben, de B soms uit als een letter die ligt tussen de /v/- en /w/-klank (IPA: [ʋ]).

De letter W wordt in het Italiaans soms gebruikt als afkorting van 'evviva', dat 'leve' betekent.

In vrijwel alle Europese talen (met uitzondering van Engels, Nederlands, Afrikaans, Duits en Pools) wordt de V gebruikt i.p.v de W.

In het internationale spellingsalfabet wordt de W weergegeven door middel van het woord 'Whiskey'. In het Nederlandse telefoonalfabet wordt de W weergegeven door middel van de naam Willem.

Zie de categorie W van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.