Naar inhoud springen

Google Web Toolkit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Google Web Toolkit
Logo
Ontwikkelaar(s) Google
Uitgebracht 16 mei 2006
(18 jaar)
Recentste versie 2.12.1 (12 november 2024)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform (Java Virtual Machine)
Geschreven in Java, JavaScript
Categorie Webdevelopment
Licentie(s) Apache Licentie v2.0
Versiebeheer Officiële broncode
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Google Web Toolkit (GWT) is een open-source-Java-framework van Google dat het mogelijk maakt om JavaScript-applicaties in Java te ontwikkelen. Versie 1.0 werd door Google in mei 2006 gelanceerd.

GWT maakt het mogelijk om Javascript-applicaties, en in het bijzonder AJAX-applicaties, in Java te schrijven met behulp van standaard Java-ontwikkelgereedschap (zoals IDE's en debuggers). Wanneer de applicatie af is, wordt deze vertaald naar JavaScript door de GWT-compiler. De resulterende JavaScript-code kan zonder hulpprogramma's of extra software door browsers worden uitgevoerd.

Techniek

Hoewel GWT een aantal bibliotheken voor AJAX en JavaScript bevat, verschilt GWT van JavaScript-frameworks zoals Prototype en jQuery in die zin dat het ontwikkelen geheel plaatsvindt in Java en niet in JavaScript.

GWT-applicaties kunnen op twee manieren uitgevoerd worden:

  • Hosted mode: de (Java-)broncode wordt vertaald naar Java bytecode die vervolgens wordt uitgevoerd door een Java Virtual Machine. Deze mode is vooral bedoeld voor het ontwikkelen en debuggen van de applicatie.
  • Web mode: de (Java-)broncode wordt vertaald naar JavaScript en HTML. Het resultaat kan uitgevoerd worden in een standaardbrowser of aan derden beschikbaar worden gesteld via het internet.

Onderdelen

GWT bestaat uit de volgende onderdelen:

Compiler
dit is een Java-naar-JavaScript-compiler (vertaler).
Hosted webbrowser
een speciale browser die GWT-toepassingen uitvoert in hosted mode, dus in een Java VM, zonder ze eerst naar JavaScript te vertalen.
JRE emulation library
een JavaScript-bibliotheek bestaande uit JavaScript-implementaties van een aantal veelgebruikte onderdelen uit de Java standard class library (zoals java.lang en java.util).
GWT Web UI class library
een verzameling widgets voor webapplicaties, vergelijkbaar met JavaScript-frameworks zoals Prototype en jQuery.