Naar inhoud springen

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ploupol (overleg | bijdragen) op 20 jul 2007 om 17:52.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het Gemeenschapsonderwijs is een Vlaamse openbare instelling die optreedt als inrichtende macht voor het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Tot 1989 was het Gemeenschapsonderwijs bekend als "Rijksonderwijs". Sinds begin 2007 communiceert het Gemeenschapsonderwijs als GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

In uitvoering van de grondwet waarborgt het Gemeenschaponderwijs de vrije keuze van ouders en kinderen op kwaliteitsvol en open onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Het pedagogisch project van het Gemeenschapsonderwijs richt zich op de totale ontwikkeling van de persoon en wil kinderen en jongeren opvoeden tot vrije, mondige mensen die stevig in hun schoenen staan in een moderne samenleving. Het Gemeenschapsonderwijs omvat 773 instellingen verdeeld over 28 scholengroepen, met meer dan 27.000 personeelsleden en 166.000 leerlingen in het voltijds onderwijs.

In het gemeenschapsonderwijs hebben de ouders en de leerling de keuze voor de invulling van het vak levensbeschouwing: niet-confessionele zedenleer of Rooms-katholieke, protestantse, islamitische, Israëlitische of orthodoxe godsdienst. Ook vrijstelling van het vak levensbeschouwing is een mogelijkheid: vooral Getuigen van Jehova en boeddhisten maken van deze mogelijkheid gebruik. Deze levensbeschouwelijke keuzevrijheid is het meest opvallende onderscheid tussen de scholen van Het Gemeenschapsonderwijs en de stedelijke, gemeentelijke, provinciale en VGC-scholen enerzijds, en vrije scholen van Rooms-katholieke en Joodse signatuur anderzijds.

Het gemeenschapsonderwijs is actief zowel voor kleuter-, lager- als secundair onderwijs. Het bedient zowat 15 à 20 % van het leerlingenaantal.


zie ook: onderwijsnet