Naar inhoud springen

Topotecan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Topotecan voor het laatst bewerkt door Phacelias (overleg | bijdragen) op 27 jul 2024 20:20. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Topotecan
Chemische structuur
topotecan (als vrije base)
topotecan (als vrije base)
Farmaceutische gegevens
Metabolisatie lever
Halveringstijd (t1/2) 2-3 uur
Uitscheiding nieren
Gebruik
Geneesmiddelengroep cytostatica
Merknamen Hycamtin (GlaxoSmithKline)
Indicaties bepaalde kankers
Voorschrift/recept ja
Toediening intraveneus of oraal
Databanken
CAS-nummer 123948-87-8
ATC-code L01XX17
PubChem 6419854
DrugBank APRD00687
Chemische gegevens
Molecuulformule C23H23N3O5
IUPAC-naam (S)-10-[(dimethylamino)methyl]-4-ethyl-4,9-
dihydroxy-1H-pyrano[3',4':6,7]indolizino[1,2-b]
quinoline-3,14(4H,12H)-dion monohydrochloride
Molmassa 457,9 g/mol
Aggregatietoestand vast
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Topotecan is een chemotherapeuticum dat gebruikt wordt tegen kanker. Het is een semisynthetisch, wateroplosbaar derivaat van camptothecine. De handelsnaam is Hycamtin (GlaxoSmithKline)[1]. Hycamtin bevat het zout topotecan hydrochloride (CAS-nummer 119413-54-6). Het is sedert 12 november 1996 vergund in de Europese Unie[2]. Het is verkrijgbaar als poeder dat moet worden opgelost om een infuus te maken, of als capsules voor oraal gebruik.

Topotecan wordt voorgeschreven voor de behandeling van eierstokkanker met uitzaaiingen, bij uitgezaaide, teruggekeerde kleincellige longkanker en, in combinatie met cisplatine, bij uitgezaaide, teruggekeerde baarmoederhalskanker. Het is uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar.[2]

Zoals camptothecine behoort topotecan tot de topo-isomerase-remmers, dat wil zeggen het is een inhibitor van het enzym DNA-topo-isomerase 1, dat een rol speelt bij de deling van DNA. Door de werking van dit enzym te remmen wordt de verdere deling van kankercellen voorkomen. Maar ook gezonde cellen worden aangetast, wat tot bijwerkingen leidt. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn neutropenie, leukopenie, anemie en trombocytopenie.

De gebruikelijke dosering is 1,5 mg/m² lichaamsoppervlak/dag gedurende 5 opeenvolgende dagen met een interval van 3 weken [3].