Naar inhoud springen

Ratelslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door B kimmel (overleg | bijdragen) op 13 dec 2004 om 21:12.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox divisio entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox subordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox genus entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section binomial simple Sjabloon:Taxobox end Een Ratelslang' (Crotalus horridus) is een slang uit de familie Groefkopadders (Crotalinae).

Ze worden ook wel gewone ratelslang of bosratelslang genoemd, en vormen met de andere soorten het geslacht Crotalus, de ratelslangen. Al deze soorten kenmerken zich door de ratel aan de staart die bij volwassen exemplaren een belangrijke determinatiesleutel is. Deze soort heeft 8 schubben op het eind die zijn vergroeid tot een soort schijfjes die ratelen als ze worden geschud.

De ratelslang is zeer giftig en de kans dat een mens een onbehandelde beet overleeft is klein. Zeker in de streken waar ze voorkomen zorgen ze voor vele beten per jaar, ook omdat deze soort vrij algemeen, razendsnel en zeer agressief is; ze vallen liever aan dan dat ze vluchten. Ze leven in de Verenigde Staten rond de Golf van Mexico en eten kleine zoogdieren, vogels en amfibiën. Het zijn goede zwemmers en ze leven bij voorkeur bij rotspartijen met struiken en in de buurt van beekjes.

Ratelslangen hebben een bruine tot lichtgrijze basiskleur met donkere V-vormige vlekken op de rug die na de cloaca overgaan in een bandering en dezelfde kleur op de zijkanten van de kop en pp het midden van de rug loopt een lichtbruine tot rode streep. Er zijn ondersoorten en kleurvariaties, waardoor ook net-achtige tekeningen kunnen worden aangetroffen. Ze hebben allemaal een zeer brede driehoekige kop en de ratel met acht schubben, wat eigenlijk niet-afgeworpen huidresten zijn die vergroeien voordat ze loslaten waardoor ze iedere vervelling groter worden; bij jonge dieren is de ratel veel kleiner.