Naar inhoud springen

Twence B.V.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door SvenDK (overleg | bijdragen) op 30 dec 2022 om 07:40. (Categorie:Nederlands bedrijf toegevoegd; {{nocat}} verwijderd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Twence B.V.
Logo
Twence vanuit de lucht
Twence vanuit de lucht
Motto of slagzin Samen naar een duurzame regio
Oprichting 1 januari 2001
Sleutelfiguren Marc Kapteijn (algemeen directeur)
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Statutair: Enschede
Werknemers 257
Producten Be- en verwerking afval en productie duurzame energie
Sector Afvalverwerking en Energieopwekking
Website www.twence.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Twence Holding B.V. is een (eur)regionaal afval- en energiebedrijf dat statutair gevestigd is in Enschede. De gemeenten Almelo, Berkelland, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden zijn gezamenlijk aandeelhouder bij Twence.

Geschiedenis en achtergrond

In 1997 werd de afvalverbrandingsinstallatie AviTwente B.V. (gebouwd op grondgebied gemeente Enschede) in bedrijf genomen om het huishoudelijk brandbaar afval te verwerken. De twee aandeelhouders van dit bedrijf waren stroomproducent EDON en de Regio Twente. [1]
Vanwege snel veranderende omstandigheden en dynamische ontwikkelingen op het gebied van afvalverwerking kwam een fusie tussen de geprivatiseerde sector milieu van Regio Twente en AviTwente B.V . Uit deze fusie ontstond een nieuw bedrijf dat op 1 januari 2001 werd opgericht : Twence BV. Als vestigingsplaats werd Enschede gekozen.

Activiteiten

Installaties

Door Twence wordt afval omgezet in grondstoffen en energie. Uit GFT-afval wordt biogas gewonnen en tot compost omgezet. Hiervoor beschikt Twence over een diversiteit van voorzieningen en installaties, waaronder:

  • Afvalstort op de locaties Boeldershoek en Elhorst Vloedbelt
  • Afvalverbrandingsinstallaties met energieterugwinning
  • Biomassa-energiecentrale met energieterugwinning
  • Composterings- en vergistingsinstallatie [2]
  • Zonneparken
  • Mestverwaardingsinstallatie [3]

Teruglevering

Er wordt warmte-energie geleverd aan huishoudens in Enschede en Hengelo. Er wordt stoom geleverd aan Nouryon voor het indampen van gewonnen zout en warmte geleverd aan Grolsch voor het productieproces. Daarnaast wordt elektriciteit geproduceerd dat op het energienet wordt geplaatst.

CO2 Afvang

Het bedrijf kreeg in 2021 14,3 miljoen subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor de bouw van een grote CO2 afvanginstallatie. Jaarlijks kan hierdoor honderdduizend ton CO2 afgevangen en wordt hergebruikt in met name de glastuinbouw. [4]