Naar inhoud springen

Christine Jorgensen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door CasparusJeronimus (overleg | bijdragen) op 7 feb 2022 om 22:26. (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Christine Jorgensen | afbeelding = Christine Jorgensen 1954.jpg | onderschrift = | volledigenaam = Christine Jorgensen | geboortenaam = | bijnaam = | geboorteplaats = New York | geboortedatum = 30 mei 1926 | sterfplaats = San Clemente | sterfdatum = 3 mei 1989 | nationaliteit = | land = Verenigde Staten |...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Christine Jorgensen
Christine Jorgensen
Algemene informatie
Volledige naam Christine Jorgensen
Geboren 30 mei 1926
New York
Overleden 3 mei 1989
San Clemente

Christine Jorgensen (New York, 30 mei 1926San Clemente, 3 mei 1989) was een Amerikaanse transvrouw, die als eerste persoon in de Verenigde Staten bekend werd vanwege het ondergaan van een geslachtsaanpassende operatie.

Vroege jaren

Jorgensen groeide op in The Bronx. Na het afronden van de middelbare school in 1945 werd ze tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor het leger. Na haar militaire dienst ging ze naar het Mohawk Valley Community College in Utica, de Progressive School of Photography in New Haven en de Manhattan Medical and Dental Assistant School in New York City. Het was tijdens haar laatste studie dat ze meer te weten kwam over geslachtsaanpassende chirurgie. Jorgensen reisde naar Europa en in Kopenhagen kreeg ze toestemming om een reeks operaties te ondergaan.

Transitie

In 1951 begon Jorgensen oestrogeen te nemen in de vorm van ethinylestradiol en begon ze zich te oriënteren op haar toekomstige operatie. Dit deed ze met de hulp van Joseph Angelo, de echtgenoot van een klasgenoot op de Manhattan Medical and Dental Assistant School. Jorgensen was in eerste instantie van plan naar Zweden te gaan, waar op dat moment de enige artsen ter wereld waren die een geslachtsaanpassende operatie uitvoerden. Tijdens een tussenstop in Kopenhagen om familieleden te bezoeken, ontmoette ze Christian Hamburger, een Deense endocrinoloog. Hierdoor bleef Jorgensen in Denemarken en onderging een hormoonvervangende therapie. Ter ere van Hamburger koos ze voor de naam Christine.

Op 24 september 1951 voerden chirurgen in het ziekenhuis van Gentofte een orchiectomie uit. In november volgde een penectomie. Ze keerde terug naar de Verenigde Staten en kreeg uiteindelijk de vaginoplastiek toen de procedure daar beschikbaar kwam. Deze werd uitgevoerd onder leiding van Angelo.

Publiciteit

Begin jaren '50 keerde Jorgensen terug naar de Verenigde Staten, waar haar transitie voorpaginanieuws was. Een grote menigte journalisten ontmoette haar toen ze van haar vlucht kwam, en ondanks dat het Deens Koningshuis op dezelfde vlucht zat, werden zij grotendeels genegeerd in het voordeel van Jorgensen. Aanvankelijk wilde ze een rustig leven leiden, maar sinds haar terugkeer kon ze alleen de kost verdienen door in het openbaar te verschijnen. Ze was meteen een beroemdheid, bekend om haar directheid en gepolijste humor.

Kort na haar aankomst lanceerde ze een succesvolle nachtclubact en verscheen ze in verscheidene tv-, radio- en theaterproducties. In 1967 verscheen haar autobiografie, Christine Jorgensen: A Personal Autobiography getiteld. Van dit boek werden een half miljoen exemplaren vekocht.

Door de publiciteit na haar transitie en geslachtsaanpassende operatie groeide Jorgensen uit tot een rolmodel. Ze was een onvermoeibare spreker op het gebied van transseksualiteit en pleitte voor meer begrip.

Latere leven

Knox en Jorgensen nadat een huwelijksvergunning werd geweigerd, april 1959.

Na haar vaginoplastiek was Jorgensen van plan te trouwen met vakbondsstatisticus John Traub, maar de verloving werd afgeblazen. In 1959 kondigde ze haar verloving aan met typiste Howard J. Knox in Massapequa Park, New York, waar haar vader een huis voor haar had gebouwd. Het paar kreeg echter geen huwelijksvergunning, omdat Jorgensens geboorteakte haar als man vermeldde. In een rapport over de verbroken verloving meldde The New York Times dat Knox zijn baan in Washington D.C. was kwijtgeraakt toen zijn verloving met Jorgensen bekend werd.

Nadat haar ouders waren overleden, verhuisde Jorgensen in 1967 naar Californië. In datzelfde jaar publiceerde ze haar autobiografie, waarin ze haar levenservaringen als transender beschreef. Tijdens de jaren '70 en '80 toerde Jorgensen langs universiteitscampussen en andere locaties om lezingen te geven. Ze gebruikte haar platforum om te pleiten voor transgenders. Daarnaast werkte ze als actrice en nachtclubentertainer, en nam ze verschillende liedjes op.

In 1989 overleed Jorgensen aan blaas- en longkanker, vier weken voor haar 63ste verjaardag. Haar as werd uitgestrooid in Dana Point.

Bibliografie

  • Jorgensen, Christine (1967). Christine Jorgensen: A Personal Autobiography. New York, New York: Bantam Books. ISBN 978-1-57344-100-1