Naar inhoud springen

Henk Lankhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:a456:c83c:0:54da:3e6b:1493:5e0 (overleg) op 30 apr 2020 om 10:28.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Henk Lankhorst
H.J. Lankhorst (1967)
H.J. Lankhorst (1967)
Algemeen
Volledige naam Hendrik Johannes Lankhorst
Geboren Amsterdam, 18 april 1914
Overleden Amsterdam, 24 mei 1976
Partij PSP
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Hendrik Johannes (Henk) Lankhorst (Amsterdam, 18 april 1914 – aldaar, 24 mei 1976) was een Nederlandse politicus. Hij was medeoprichter van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP).

Lankhorst werd geboren als zoon van Willem Frederik Lankhorst en Henriëtte Jeanette de Bock. Hij was later gehuwd met Joop Roolker.

Hij was PSP'er die afkomstig was uit de kring van de vooroorlogse CDU. In de jaren zestig was hij hét gezicht van zijn partij. Hij wordt vaak omgeschreven als plichtsgetrouw en nauwgezet; beminnelijk in de omgang en daardoor, ondanks zijn radicale standpunten, gewaardeerd door zijn collega-Kamerleden. Hij was bekend als een goed organisator. Lankhorst kreeg later in zijn partij het verwijt dat hij als lid van de Tweede Kamer niet fel genoeg was. Hij bedankte voor het Tweede Kamerlidmaatschap en stapte over naar de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer werd hij als fractievoorzitter opgevolgd door Hans Wiebenga. Lankhorst werd in 1969 aanvankelijk niet gekozen tot lid van de Eerste Kamer, omdat PSP-leden van de Provinciale Staten van Noord-Holland op Dik Noordewier stemden. De Tweede Kamerleden van de PSP waren hier hevig ontstemd over. Uiteindelijk zag Noordewier van zijn zetel af, zodat Lankhorst alsnog zitting kon nemen.[1]

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de oorlogsdreiging rond de Nieuw-Guinea-kwestie in januari 1962 vergeleek Lankhorst "het voormalig Nederlands bestuur over Nederlands-Indië" met de Duitse Bezetting van Nederland in 1940-1945 [2], wat hem door velen niet in dank werd afgenomen. Zeer gegriefd betoonde zich destijds de minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns die hem "de heer Lamstraal" noemde, waarvoor de Kamer zijn excuses verlangde. [3] [4] [5] [6] [7]

Partijlidmaatschappen

Loopbaan

Partijpolitieke functies

Henk Lankhorst op de trappen van Huis ten Bosch, 1963

Nevenfuncties

Gedelegeerde commissies

  • lid Presidium (vijfde ondervoorzitter) (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van september 1966 tot 1 juni 1969

Opleiding

Activiteiten als parlementariër

Wetenswaardigheden

Verkiezingen

  • Was in 1954 tweede op de kandidatenlijst voor de Socialistische Unie bij de Staten-verkiezingen in Noord-Holland
  • Werd in 1969 tot Eerste Kamerlid gekozen door Groep III: Noord-Holland en Friesland

Verenigingen, sociëteiten, genootschappen

Zie de categorie Henk Lankhorst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.