Naar inhoud springen

100° westerlengte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina 100° westerlengte voor het laatst bewerkt door Leopard (overleg | bijdragen) op 24 apr 2020 11:12. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
100° westerlengte (Aarde)
100°
100e meridiaan westerlengte
100th Meridian wegteken in Cozad (Nebraska) boven de U.S. Route 30
De Texas Panhandle
100° WL als grens tussen Texas en Oklahoma

100° westerlengte (ten opzichte van de nulmeridiaan) is een meridiaan of lengtegraad, onderdeel van een geografische positieaanduiding in bolcoördinaten. De lijn loopt vanaf de Noordpool naar de Noordelijke IJszee, Noord-Amerika, de Grote Oceaan, de Zuidelijke Oceaan en Antarctica en zo naar de Zuidpool.

In de Verenigde Staten is de oostelijke grens van de Texas Panhandle en dus de grens van de staten Texas en Oklahoma over een afstand van circa 213 km tussen de noordgrens van Texas en de Red River in het zuiden vastgelegd op 100° WL. De keuze op die locatie is nog een overblijfsel van de oude grens tussen de Verenigde Staten en Nieuw-Spanje vastgelegd in 1819 bij het afsluiten van het Adams-Onísverdrag. De oude grens liep verder naar het noorden door tot de kruising met de rivier de Arkansas, op welke plaats de stad Dodge City in Kansas gelegen is.

100° WL wordt ook soms aangegeven als de oostgrens van de Great Plains, waarbij het gebied ten westen van de meridiaan een steppeklimaat heeft en minder vochtige lucht uit de Golf van Mexico aangeblazen krijgt dan het gebied ten oosten. Ten westen van de meridiaan stijgt dan ook het belang van irrigatie voor de landbouw.

In de geschiedenis was 100° WL ook een mijlpaal in de trek langs het westen, of dit nu via de Oregon Trail, de route van de Pony Express, de oorspronkelijke, eerste Transcontinental Railroad of de Lincoln Highway liep. Het snijpunt van deze routes met de 100° meridiaan lag bij Cozad (Nebraska) waar als herinnering nu het 100th Meridian wegteken nog boven de U.S. Route 30 ligt.

Wallace Stegner schreef "Beyond the Hundredth Meridian" in 1954. Het boek was een biografie van John Wesley Powell, een pionier bij de verkenning van de American West. The Tragically Hip brachten in 1993 als vierde single uit hun derde album "Fully Completely" de song "At the Hundredth Meridian" uit, een ode aan de pionierstijd tijdens de exploratie van het Westen van Canada, "where the great plains begin".

De meridiaan op 100° westerlengte vormt een grootcirkel met de meridiaan op 80° oosterlengte. De meridiaanlijn beginnend bij de Noordpool en eindigend bij de Zuidpool gaat door de volgende landen, gebieden of zeeën.

Land, gebied of zee Nauwkeurigere gegevens
Noordelijke IJszee
Vlag van Canada Canada NunavutMeigheneiland, Ellef Ringnes-eiland, Berkeley Islands, Bathursteiland
Parrykanaal
Vlag van Canada Canada NunavutPrins van Waleseiland, Royal Geographical Society Island
Queen Maudgolf
Vlag van Canada Canada Nunavut, Manitoba
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten North Dakota, South Dakota, Nebraska (dwarst Cozad), Kansas (dwarst Dodge City), Oklahoma, grens tussen Texas en Oklahoma, Texas
Vlag van Mexico Mexico Coahuila de Zaragoza, Nuevo León, Tamaulipas, San Luis Potosí, Tamaulipas, San Luis Potosí, Guanajuato, Querétaro de Arteaga, Mexico, Guerrero
Grote Oceaan
Zuidelijke Oceaan
Antarctica Niet-toegeëigend gebied in Antarctica