Naar inhoud springen

August van Weezel Errens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RonnieBot (overleg | bijdragen) op 11 sep 2019 om 04:54. (Toelichting voor verplaatsing gegeven.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werk aan de winkel Omdat er zorgen zijn over het brongebruik in een aantal artikelen die door deze bewerker zijn aangemaakt en dit artikel niet als 'goedgekeurd' was aangemerkt op de nalooplijst, is dit artikel op 11 september 2019 verplaatst naar de eigen ruimte. Na de aanmaak op 2012-10-27 hebben tot de verplaatsing 8 bewerkers dit artikel bij elkaar 13 keer bewerkt. De laatste bewerker voor de verplaatsing was Sjoerddebruin, op 19 oktober 2015.
Als je van mening bent dat dit artikel zoals het nu is, geschikt is voor de hoofdnaamruimte, kan je via deze pagina een verzoek daartoe aan de moderatoren doen. Anders ben je van harte welkom om het artikel te verbeteren, zodat het alsnog geschikt is voor de hoofdnaamruimte.

August Frederik Adolph van Weezel Errens (Den Haag, 23 augustus 1922Amersfoort, 9 augustus 1998) was Engelandvaarder.

Oorlogsjaren

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was Van Weezel pas 17 jaar. Hij dook onder bij de familie Zwolsman in Den Haag en vond later onderdak in Barneveld.

In het voorjaar van 1942 vertrok hij met Wim Henneman, ook uit Den Haag, naar Brussel, waar ze bij familie konden logeren. Vandaar ging de reis naar Parijs en met de trein naar Toulouse. Na de tocht over de Pyreneeën werden ze gearresteerd en naar Kamp Miranda de Ebro gebracht. Eerst kreeg hij rechtstreeks wat geld van de Nederlandse ambassade, later werd hij door de Amerikanen vrijgekocht. Via Gibraltar stak hij over naar Tunis, waar hij bij de Amerikaanse luchtmacht diende en tegen Rommel vocht.

Van Weezel had de pech dat zijn vliegtuig een keer 'te hard landde' waarbij hij zijn nek brak. Hij werd naar Engeland gebracht en nadat hij hersteld was kwam hij bij de Britse Marine.

Na de oorlog

Hij trouwde in 1946 in de Kapelkerk met Janna Marie Zwolsman, die in de Kapelstraat was geboren. Daarna vertrok hij als officier van de Koninklijke Marine op de Karel Doorman naar Nederlands-Indië. Hij kwam in 1948 terug, waarna twee zonen (1949 en 1953) werden geboren. Het gezin woonde op de Nieuwe Parklaan in Den Haag, en had een klein pension. Toen zijn gezondheid achteruit ging, verhuisde het echtpaar naar Amersfoort.

Trivia