Tillandsia
Het plantengeslacht Tillandsia van de familie der Bromeliaceeën (Bromelia's) komt uit de bossen, woenstijn en bergen van Midden- en Zuid-Amerika, Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. De meeste Tillandsia's hebben geen of nauwelijks wortels en groeien op bomen (epifytisch) of rotsen (lithofytisch of epilitisch). De dunbladerige soorten groeien in regenachtige gebieden, en de dikbladige in drogere gebieden. Water en voedingsstoffen worden door de bladeren opgenomen uit de lucht.
Tillandsia's planten zich voort via zaad. Ze vormen echter ook zijscheuten die als ze groot genoeg zijn kunnen worden verwijderd en alleen verder kunnen groeien. Als je ze laat zitten ontstaan op den duur enorm dikke bossen van jonge en oude planten. De bloemen kunnen erg mooi zijn, maar zijn niet erg groot.
Idealiter kweekt men Tillandsia's in een kas, maar in de huiskamer kunnen ze het ook goed doen.
Licht
In de zomer staan Tillandsia's het beste in indirecte of enigszins afgeschermd zonlicht. 's Winters is volle zon ook goed. In een niet al te natte zomer staan ze graag buiten.
Lucht
Frisse, stromende lucht is ideaal.
Water
Geef Tillandsia's bij voorkeur regenwater. Het is zaak de planten niet al te nat te houden daar ze kunnen gaan rotten. Zet ze een- à tweemaal per week een uur lang onder water en besproei ze af en toe. Tillandsia's kunnen met veel minder toe, maar dat is natuurlijk niet goed voor ze. In een lichte badkamer (met raam dus) waarin wordt gedoucht is de luchtvochtigheid vaak zo hoog dat de planten daar meestal geen enkele zorg nodig hebben, afgezien van af en toe wat voedsel.
Temperatuur
Tillandsia's zijn niet erg kieskeurig qua temperatuur. Deze kan schommelen tussen de 10 en 32 graden Celsius.
Voedsel
Voeg af en toe een beetje kamerplantenvoedsel of speciale bromeliamest aan het water toe.
Vermenigvuldiging
Na het bloeien, of soms ook zonder gebloeid te hebben, vormen zich kindplantjes rondom of in de moederplant. Deze onttrekken er voedsel aan zodat de moederplant langzaam sterft. Dit kan echter jaren duren. Als de kindplantjes groot genoeg zijn kunnen ze worden losgemaakt en apart worden gekweekt.
Vastmaken aan een medium
Tillandsia's moeten ergens aan vast zitten. Meestal lijmt men ze met een niet-giftige, niet in water oplosbare siliconengel vast aan een mooi stuk hout of een steen. In principe kunnen ze aan elk oppervlak worden bevestigd.