Naar inhoud springen

Theo van Lier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pvt pauline (overleg | bijdragen) op 18 mei 2009 om 22:50. (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|80px| '''Theo Johan Antoine Marie van Lier''' (Heerlen, 11 mei [[19…')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Theo Johan Antoine Marie van Lier (Heerlen, 11 mei 1916 - Den Haag, 6 juni 1992) was verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ging hij de politiek in.

Theo van Lier was kornet van het Wapen der Artillerie. Hij was opgeleid aan de School Reserve Officieren in Ede.

De oorlogsjaren

Van Lier was plaatsvervangend directeur van het Gewestelijk Arbeidsbureau in Nijmegen van 1 april 1941 tot 15 december 1944, later in Apeldoorn, Dordrecht en weer in Nijmegen. Van maart 1943 tot april 1944 was hij tevens lid van de Spionagegroep Albrecht.
Met enkele maten pakte hij in de haven van Scheveningen van de Duitsers een Schnellboot af om naar Engeland over te steken, maar de motor van de boot weigert. Ze ontsnapten en hij melde zich weer bij Albrecht. Daar werd hij tijdelijk leider, omdat Henk de Jonge gevangen was genomen. Hij werd opgevolgd door Kees Brouwer.

Hij organiseerd koeriersdiensten, die met grote regelmaat informatie op microfilms afleverden. Hij werd in 1944 gearresteerd toen hij een vierde poging waagde om naar Engeland over te steken en daarbij twee belangrijke personen wilde overbrengen. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en keerde na de oorlog naar Naderland terug.

Op 14 december 1949 werd Van Lier benoemd tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde. In 1960 werd Van Lier ontslagen uit de militaire dienst.

Na de oorlog

Na de oorlog verliet hij de RKSP en werd op 9 februari 1946 lid van de PvdA. Hij werd lid van de Tweede Kamer van 15 juli 1952 tot 1 september 1973, en daarna van de Raad van State tot 1986.