Naar inhoud springen

Louise Margaretha van Pruisen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Loveless (overleg | bijdragen) op 16 mei 2008 om 10:45. (robot Anders: en:Princess Louise Margaret of Prussia)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Louise Margaretha Alexandra Victoria Agnes (Marmorpaleis, Potsdam, 25 juli 1860Londen, 14 juli 1917) was de jongste dochter van prins Frederik Karel van Pruisen en prinses Maria Anna van Anhalt-Dessau, dochter van hertog Leopold IV Frederik van Anhalt, en dus een prinses van Pruisen.

Leven

Prinses Louise Margaretha trad op 13 maart 1879 in de St. George’s Kapel in Windsor Castle in het huwelijk met Arthur, Hertog van Connaught en Strathearn, het zevende kind van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Na haar huwelijk droeg ze de titel Hare Koninklijke Hoogheid De Hertogin van Connaught. Ze kregen drie kinderen:

De hertogin vergezelde haar man de eerste twintig jaar van haar huwelijk op zijn verschillende aanstellingen in het Britse rijk. Het ging in een landhuis te Bagshot Park in Surrey wonen. In 1900 verruilden ze hun landhuis voor Clarence House in Londen. In 1911 werd Arthur aangesteld als Gouverneur-generaal van Canada en vestigden ze zich in Canada. In 1916 keerden ze weer terug naar Engeland.

Louise Margaretha stierf te Clarence House aan griep en bronchitis tijdens de griepepidemie van 1917-1918. Ze werd begraven in het Koninklijke Mausoleum te Frogmore. Haar echtgenoot stierf pas jaren later.

Titels

  • Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Louise Margaretha van Pruisen (1860-1879)
  • Hare Koninklijke Hoogheid De Hertogin van Connaught (1879-1917)

Ze heeft nog verschillende onderscheidingen gekregen van de Keizerlijke Orde van de Kroon van Indië (CI) in 1879, het Koninklijke Rode Kruis (RRC) in 1883, de Balley Brandenburg des Ritterlichen Ordens St. Johannis vom Spital zu Jerusalem (DStJ) in 1888 en de Koninklijke Victoria en Albert-Orde (VA) in 1893, waardoor ze de bijbehorende letters achter haar naam mocht dragen.