Naar inhoud springen

Oudeschans (Westerwolde): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 50: Regel 50:
* T. Hartman en F.C Kornack, ''Groningen, Gids voor cultuur, landschap en recreatie', 3e dr., Groningen 2004, p. 342
* T. Hartman en F.C Kornack, ''Groningen, Gids voor cultuur, landschap en recreatie', 3e dr., Groningen 2004, p. 342


{{References}}}}
{{Appendix}}


;Vroeger
;Vroeger

Versie van 30 dec 2021 19:58

Oudeschans
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oudeschans (Groningen)
Oudeschans
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Westerwolde
Coördinaten 53° 8′ NB, 7° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,71[1] km²
- land 0,67[1] km²
- water 0,04[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
145[1]
(204 inw./km²)
Woning­voorraad 81 woningen[1]
Overig
Woonplaats­code 2233
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oudeschans (Gronings: Olscha(a)nze), vroeger Bellingwolderschans genoemd, is een dorp in de gemeente Westerwolde. Op 1 januari 2023 had het ongeveer 145 inwoners. Het dorp ligt in het overgangsgebied tussen de streken Westerwolde en Oldambt in de provincie Groningen. Oudeschans is een beschermd dorpsgezicht.

De Oude- of Bellingwolderschans moet niet verward worden met de veel kleinere schans van Bellingwolderzijl bij Finsterwolde.

Geschiedenis

De eerste bewoning op de plaats van Oudeschans ontstond toen in het midden van de 16e eeuw een zijl werd aangelegd in de Westerwoldse Aa. In 1593 legde graaf Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg rond het zijl een vesting aan. Deze schans die toen aan de Dollard lag, werd aanvankelijk de Bellingwolderschans genoemd, maar na aanleg van de Nieuweschans in 1628 kwam meer en meer de naam Oudeschans in zwang.

In 1657 werd Spitland ingedijkt waardoor de schans niet langer bij de Dollard lag. Bovendien werd de loop van de Westerwoldse Aa verlegd, zodat die niet meer door de vesting en het inmiddels ontstane dorp liep maar door de grachten eromheen.

In 1672, tijdens de Hollandse Oorlog, waren er veel gevechten rond het dorp. Eerst werd de Oudeschans veroverd door de troepen van de bisschop van Münster Bernard von Galen. Daarop werd de schans weer heroverd voor de stad Groningen door Carl von Rabenhaupt.

In de 18e eeuw werd de vesting verwaarloosd en in 1814 werd de schans bij Koninklijk besluit uit de 2e Linie van de Eems opgeheven en werd deze ontmanteld. Tijdens de ruilverkavelingen na de Tweede Wereldoorlog werd de Westerwoldse Aa recht getrokken en 700 meter naar het westen verlegd waardoor de grachten niet meer in verbinding stonden met deze waterloop.

Aan het eind van de twintigste eeuw werden de resten van de schans duidelijker herkenbaar gemaakt waardoor het karakter van oude vestingplaats weer werd versterkt.

De Garnizoenskerk van Oudeschans werd in 1628 gebouwd. In 1772 is de kerk verplaatst en is er aan de noordkant een pastorie tegenaan gebouwd. In het dorp herinnert verder een vestingmuseum aan het militaire verleden.

Geboren

Zie ook

Literatuur

Vroeger
Nu
Zie de categorie Oudeschans (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.