Naar inhoud springen

Eastport (schiereiland): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Transport: linkfix
Positiekaart van het eiland Newfoundland gebruikt (i.p.v. van geheel de provincie)
Regel 21: Regel 21:
| netnummer =
| netnummer =
| gebruik =
| gebruik =
| mapname = Newfoundland en Labrador
| mapname = Newfoundland
| lat_deg = 48
| lat_deg = 48
| lat_min = 40
| lat_min = 40

Versie van 31 jan 2020 22:12

Eastport
Schiereiland van Vlag van Canada Canada
Eastport (Newfoundland)
Eastport
Locatie
Land Vlag van Canada Canada
Provincie Newfoundland en Labrador
Locatie Newfoundland
Coördinaten 48° 40′ NB, 53° 48′ WL
Algemeen
Oppervlakte 190 km²
Inwoners
(2016)
c. 1400
(c. 7,4 inw./km²)
Hoofdplaats Eastport
Lengte 27 km
Breedte 15,5 km

Eastport is een schiereiland aan de oostkust van het Canadese eiland Newfoundland. Het ongeveer 190 km² grote schiereiland heeft een onregelmatige vorm met een maximale lengte van 27 km en een maximale breedte van 15,5 km. Het is vernoemd naar de op het schiereiland gelegen gemeente Eastport.

Geografie

De voet van het schiereiland maakt voor de eerste tiental kilometer[1] deel uit van het Nationaal park Terra Nova. Langsheen de zuidkust volgt de kust een min of meer rechte lijn langs Newman Sound tot bij het oostelijke plaatsje Salvage. Eastport Bay snijdt daarna 5 km ver in het gelijknamige schiereiland, waardoor Salvage op een relatief smal subschiereiland ligt.

Voorbij het dorp Eastport loopt het schiereiland verder naar het noordwesten toe en wordt het door Fair and False Bay eveneens diep ingesneden. In het uiterste noorden is er daardoor nog een subschiereiland dat 6 km lang en 1,25 km breed is. Van aan die kaap loopt de kust zo'n 10 km zuidwestwaarts tot bij Cull's Harbour. Het schiereiland wordt daar door een erg smalle zee-arm (tickle) gescheiden van de rest van Newfoundland. Het betreft een zee-arm die op het smalste punt slechts 130 meter breed is. Deze zee-arm loopt net voorbij Cull's Harbour zo'n 5 km in oostelijke richting, waarna hij opsplitst in Northeast Arm en Southwest Arm.

Northeast Arm gaat nog ruim 8,5 km verder in noordoostelijke richting. Halverwege, bij Sandringham, is de arm op z'n smalst (230 m). Northeast Arm zorgt ervoor dat de hele noordelijke helft van het 190 km² grote Eastport op zijn beurt een groot subschiereiland is. Southwest Arm is zo'n 6 km lang en loopt pal door het Nationaal park Terra Nova. Deze bijzonder onregelmatige vorm zorgt ervoor dat de dorpjes Cull's Harbour en Traytown, die door amper 500 m aan water van elkaar gescheiden worden, via een hypothetische kortste landroute meer dan 30 km uit elkaar liggen.

Plaatsen

Het schiereiland telt vijf gemeenten, die allen op het zuidoostelijke gedeelte liggen en aan elkaar grenzen. Het betreft Eastport (501 inw.), Sandringham (229 inw.), Happy Adventure (200 inw.), Salvage (124 inw.) en Sandy Cove (122 inw.).[2] De noordelijke helft van het schiereiland kent voorts nog drie gemeentevrije plaatsen: Burnside en St. Chad's[3] in het noordoosten en Cull's Harbour in het westen ervan.

Panorama van het schiereiland Eastport met blik naar het westen. Het dorp in de voorgrond is Sandy Cove met zijn strand. Het water aan de linkerzijde is Newman Sound, hetgeen in de achtergrond langs rechts is Eastport Bay.

Transport

Kaart van het schiereiland Eastport (goudkleurig)

De voornaamste toegangsweg van het schiereiland Easport is Route 310, de provinciale weg die loopt van aan de Trans-Canada Highway in het Nationaal park Terra Nova tot in Salvage. Er is weliswaar nog een tweede route (Route 310-13) die via een brug het schiereiland aandoet, namelijk de toegangsweg tot Cull's Harbour. Dit dorp is via de weg niet verbonden met de andere zeven plaatsen op het schiereiland. Langs beide kanten van het water vertrekt een dijk en beide dijken zijn verbonden door een 75 meter lange brug.

In Burnside is er daarenboven een kleine veerhaven van waaruit een veerdienst met St. Brendan's (op Cottel Island) verzorgd wordt.[4]

Economie

Tot ver in de 20e eeuw waren de visserij, houtkap en in mindere mate landbouw de belangrijkste sectoren op het schiereiland. Door de dalende visbestanden en de creatie van het Nationaal park Terra Nova, zijn zowel de visserij als de houtkap achteruitgegaan. Het gebied wint wel aan belang in de toeristische sector. Dit heeft onder meer te maken met het voormelde nationaal park en anderzijds met de aanwezigheid van zandstranden; een zeldzaamheid in Newfoundland.