Naar inhoud springen

Al-Farabi: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 2A02:1810:1538:3400:F067:162C:E1C1:7074 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Toth
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 4: Regel 4:


==Biografie==
==Biografie==
Farabi was afkomstig uit [[Wasiedj]], in het district [[Farab]] van de historische landstreek [[Transoxanië]] in wat tegenwoordig een deel van [[Turkmenistan]] is. Zijn ouders hadden of een [[Perzisch]]talige of een [[Turks]]talige achtergrond, maar uitsluitsel is daar niet over. Zijn vader was [[officier]]. Al tijdens zijn jeugd verhuisde Farabi naar [[Bagdad]], de toenmalige hoofdstad van het [[Islamitische veroveringen|Arabische Rijk]]. In Bagdad, wat toen het belangrijkste wetenschappelijke centrum was, ontving hij een opleiding in [[filosofie]] en [[logica]] van de beroemde christelijke docenten [[Aboe Bisjr Matta]] en [[Yoehanna ibn Haylaan]].
Farabi was afkomstig uit [[Wasiedj]], in het district [[Farab]] van de historische landstreek [[Transoxanië]] in wat tegenwoordig een deel van [[Turkmenistan]] is. Zijn ouders hadden een [[Turks]]talige achtergrond. Zijn vader was [[officier]]. Al tijdens zijn jeugd verhuisde Farabi naar [[Bagdad]], de toenmalige hoofdstad van het [[Islamitische veroveringen|Arabische Rijk]]. In Bagdad, wat toen het belangrijkste wetenschappelijke centrum was, ontving hij een opleiding in [[filosofie]] en [[logica]] van de beroemde christelijke docenten [[Aboe Bisjr Matta]] en [[Yoehanna ibn Haylaan]].


Omstreeks 942 verliet hij Bagdad en ging naar [[Aleppo (stad)|Aleppo]], waar hij aan het hof van de [[Hamdaniden|Hamdanidische]] vorst [[Sayf al-Dawla]] zou verblijven.
Omstreeks 942 verliet hij Bagdad en ging naar [[Aleppo (stad)|Aleppo]], waar hij aan het hof van de [[Hamdaniden|Hamdanidische]] vorst [[Sayf al-Dawla]] zou verblijven.

Versie van 3 jul 2019 22:35

Portret van al-Fârâbî op een bankbiljet uit Kazachstan

Aboe Nasr Mohammed ibn Mohammed ibn Tarchaan ibn Oezloegh al-Farabi maar meestal afgekort tot Aboe Nasr al-Farabi (ongeveer 870-950) was een geleerde en filosoof in de islamitische scholastiek. Hij had een grote invloed op het latere islamitische denken en ook op dat in het westen, toen dat in contact kwam met het werk van islamitische denkers zoals hij, Avicenna en Averroes, met name op dat van latere filosofen als Albertus Magnus en Thomas van Aquino. In de Arabische wereld kreeg hij de titel 'de tweede meester', naar 'de eerste meester' Aristoteles. Hij was ook een vooraanstaand muziektheoreticus. Het overgebleven deel van zijn reeks Kitab al-Musiqa wordt wel gezien als de meest indrukwekkende van alle Arabische werken over muziek.

Biografie

Farabi was afkomstig uit Wasiedj, in het district Farab van de historische landstreek Transoxanië in wat tegenwoordig een deel van Turkmenistan is. Zijn ouders hadden een Turkstalige achtergrond. Zijn vader was officier. Al tijdens zijn jeugd verhuisde Farabi naar Bagdad, de toenmalige hoofdstad van het Arabische Rijk. In Bagdad, wat toen het belangrijkste wetenschappelijke centrum was, ontving hij een opleiding in filosofie en logica van de beroemde christelijke docenten Aboe Bisjr Matta en Yoehanna ibn Haylaan.

Omstreeks 942 verliet hij Bagdad en ging naar Aleppo, waar hij aan het hof van de Hamdanidische vorst Sayf al-Dawla zou verblijven.

Werken

Farabi baseerde zijn filosofische werk op de klassieke Griekse filosofie. In totaal zijn 117 werken van hem bekend, waarvan 43 over logica, 11 over metafysica, 7 over politicologie, 17 over muziek, geneeskunde en sociologie. 11 werken zijn commentaren.

Farabi schreef diverse commentaren op Plato en Aristoteles. Farabi volgde Aristoteles in diens statisch wereldbeeld en godsbeeld.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Al-Farabi op Wikimedia Commons.