Naar inhoud springen

Gebruiker:CaseyTaz/Kladblok: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Hoofding gebruikerskladblok}}
{{Hoofding gebruikerskladblok}}
'''Botany Bay''' was een [[Koffieproductie in Suriname|koffieplantage]] aan de [[Nickerie (rivier)|Nickerie]] in het district [[Nickerie (district)|Nickerie]] in [[Suriname]]. De plantage lag stroomafwaarts naast de plantage [[Diamond (plantage)|Diamond]] en stroomopwaarts naast Glensander. Botany Bay en Glensander waren samen uitgeven als lot I dat een oppervlakte van 500 [[acre (oppervlaktemaat)|akkers]] had.
'''De Nieuwe Aanleg ''' was een [[Koffieproductie in Suriname|koffieplantage]] aan de [[Nickerie (rivier)|Nickerie]] in het district [[Nickerie (district)|Nickerie]] in [[Suriname]]. De plantage lag stroomafwaarts naast de plantage l’Esperance en stroomopwaarts naast Standvastigheid. De plantage had een oppervlakte van 1.000 [[acre (oppervlaktemaat)|akkers]] en stond lang in de boeken als lot 10 en 11.
De plantages aan de linkeroever van de Nickerie werden pas omstreeks 1825 aangelegd. De Nieuwe Aanleg was in het bezit van “het Huis van Negotie Fa. Charbon en Zoon” dat gevestigd was in Amsterdam. Deze plantage was daarmee de enige plantage in Nickerie waar het [[Verzuim#Groot-grondbezitters|absenteisme]] een rol speelde. De familie Charbon was afkomstig uit [[Treytorrens]] in Zwiterserland en vestigde zich omstreeks 1750 in Amsterdam. Naast het handelshuis bezat zij ook een hoeden- en zijdenkousenfabriek in Amsterdam. De familie kocht voor hun zomerverblijf in [[Sassenheim]] het landhuis Rusthoff.
== Geschiedenis ==
De familie bezat plantages in [[Berbice]] en later in Suriname. Zij bezaten ook de plantages Hamburg aan de [[Suriname (rivier)|Suriname]] , l’Esperance aan de [[Saramacca (rivier)|Saramacca]] en [[Krappahoek]]. In 1857 werd de firma ook genoemd als adminstrateur in Europa van [[Katoenplantage_(Nickerie)#Providence|Providence]], [[Waterloo (plantage)|Waterloo]] en [[Hazard (plantage)|Hazard]], allen eigendom van de erfgenamen van James Balfour.
=== Negentiende eeuw tijdens slavernij ===

De plantages aan de linkeroever van de Nickerie werden pas omstreeks 1825 aangelegd. Botany Bay was eigendom van William Christie sr. Zoals meerdere eigenaren uit dit gebied kwam hij uit het graafschap [[Aberdeenshire]] in Schotland. De plantage is waarschijnlijk vernoemd naar [[Botany Bay]] in [[Australië (continent)| Australië]]. Christie was ook eigenaar van de katoenplantage [[Katoenplantage_(Nickerie)#Hope|Hope]] en de koffieplantage [[Picardië (plantage)|Picardië]] aan de [[Commewijne (rivier)|Commewijnerivier]] in het district [[Commewijne (district)|Commewijne]].
==l”Esperance==
William jr. droeg de plantage in 1837 over aan Hermanus Johannes Braam, eigenaar van de verderop gelegen koffieplantage l’Esperance die echter kort daarop overleed. De plantage werd daarna beheerd door zijn weduwe.
'''l’Esperance ''' was een koffieplantage van 500 akkers. De plantage was na 1825 aangelegd door [[landdrost]] G.H. van Kempen en lag aan de Nickerierivier, tussen [[Huntly (plantage)|Huntly]] en De Nieuwe Aanleg. In 1835 ging het eigendom over naar de ambtenaar Hermanus Johannes Braam. Deze verliet de plantage al snel en bracht de slaven over naar [[Botany Bay (plantage)|Botany Bay]] die hij ook in zijn bezit had. De plantage werd daarna niet meer in gebruik genomen.
=== Negentiende eeuw na slavernij ===

Bij de [[emancipatie#emancipatie van slaven|slavenemancipatie]] in 1863 werden 29 slaven vrijverklaard. De vergoeding voor deze vrijlating kwam toe aan Mary Reach, als executeur van de boedel van James Reach. Mary was de weduwe van Jan Wijnand. Deze was ook in het bezit van de plantages Waldijk en de katoenplantage [[Katoenplantage_(Nickerie)|Leadshall]]. Toen de plantage daarna in bezit kwam van S. MacDonald werd overgeschakeld naar de teelt van [[cacaoboom|cacao]] en [[banaan (plant)|banaan]].
==Standvastigheid==
===Twintigste eeuw===
'''Standvastigheid ''' was een [[kostgrond]] van 725 akkers. De grond lag aan de Nickerierivier, stroomafwaarts naast De Nieuwe Aanleg. Stroomopwaarts waren er geen andere plantages .De plantage was aangelegd door Lodewijk Abbensetz, die hem echter nooit in cultuur heeft gebracht. Ook Abbensetz kwam uit Berbice.
In het begin van de twintigste eeuw was de plantage in bezit van de Chin A Jong en vervolgens J.S. Ho Asjoe. De administratie werd enkele jaren gedaan door James Chin A Paw, die hiervoor directeur van de plantage [[Nursery (plantage)|Nursery]] was.In de jaren twintig leefde de katoenteelt weer op en onder van Waveren en Spakler werd de plantage, net als [[Margarethenburg]], met katoen beplant. Dit was echter van korte duur want de katoenteelt had last van onregelmatige seizoenen en schade door de “cottton stainer bug” (Dysdercus decussatus). De plantage schakelde daarom weer over op koffie.
In de dertiger jaren werd de plantage door het gouvernement opgekocht ten behoeve van de kleine landbouw. In 1950 werden de percelen weer teruggenomen vanwege verwaarlozing door de gebruikers.
De laatste keer dat Botany Bay in Surinaamse kranten genoemd werd was in 1954 toen de film [[Botany Bay (film)|Botany Bay]] in Theater Bellevue vertoond werd.
==Glensander==
De buurplantage Glensander bestond ongeveer twintig jaar en werd alleen als [[kostgrond]] gebruikt. De plantage werd aangelegd door James Gordon die ook in bezit was van de daarnaast gelegen plantage Huntly en de katoenplantages [[Katoenplantage_(Nickerie)|Lochabar]] en [[Katoenplantage_(Nickerie)|Rhynie]]. De naam Glensander is wellicht afgeleid van Glen Sanda, dat vlakbij Lochaber in Schotland ligt. Al gauw werd het bezit overgenomen door Rob MacLachan, die later ook eigenaar was van Lochaber. Op al deze plantages was Vincent Abbensetz de directeur. MacLaclan overleed echter al snel en de plantage werd overgenomen door Friederich August Wix, die de plantage Charlottenburg noemde. Dit was waarschijnlijk de enige Surinaamse plantage die een andere naam kreeg. Wix was een Duitse zendeling die in 1822 uitgezonden was. Wix overleed in 1839 en de plantage werd beheerd door zijn weduwe. Een andere Wix was een belangrijke handelaar in [[Balata]].
De plantage is dan een tijd verlaten. Na 1910 werd er enkele jaren weer op kleine schaal cacao geteld door J.A. Bonapart. De familie Bonapart was waarschijnlijk afkomstig van de plantage [[Krappahoek]].


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=
* Brown C. (1793-1795) ''Surinaamsche Staatkundige Almanach.'' Paramaribo: Wilkens.
* Brown C. (1793-1795) ''Surinaamsche Staatkundige Almanach.'' Paramaribo: Wilkens.
* (1820- 1930) ''Surinaamsche Almanak.'' Paramaribo: Maatschappij tot Nut van 't Algemeen.
* (1820- 1930) ''Surinaamsche Almanak.'' Paramaribo: Maatschappij tot Nut van 't Algemeen.}}
[[Categorie:Plantage in Suriname]]
*[https://en.wikipedia.org/wiki/Glensanda Glensanda (Wikipedia, Engels)]}}
[[Categorie:Plantage in Suriname]]
[[Categorie:Nickerie]]
[[Categorie:Nickerie]]

Versie van 22 jan 2017 13:12

CaseyTaz/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van CaseyTaz.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

De Nieuwe Aanleg was een koffieplantage aan de Nickerie in het district Nickerie in Suriname. De plantage lag stroomafwaarts naast de plantage l’Esperance en stroomopwaarts naast Standvastigheid. De plantage had een oppervlakte van 1.000 akkers en stond lang in de boeken als lot 10 en 11. De plantages aan de linkeroever van de Nickerie werden pas omstreeks 1825 aangelegd. De Nieuwe Aanleg was in het bezit van “het Huis van Negotie Fa. Charbon en Zoon” dat gevestigd was in Amsterdam. Deze plantage was daarmee de enige plantage in Nickerie waar het absenteisme een rol speelde. De familie Charbon was afkomstig uit Treytorrens in Zwiterserland en vestigde zich omstreeks 1750 in Amsterdam. Naast het handelshuis bezat zij ook een hoeden- en zijdenkousenfabriek in Amsterdam. De familie kocht voor hun zomerverblijf in Sassenheim het landhuis Rusthoff. De familie bezat plantages in Berbice en later in Suriname. Zij bezaten ook de plantages Hamburg aan de Suriname , l’Esperance aan de Saramacca en Krappahoek. In 1857 werd de firma ook genoemd als adminstrateur in Europa van Providence, Waterloo en Hazard, allen eigendom van de erfgenamen van James Balfour.

l”Esperance

l’Esperance was een koffieplantage van 500 akkers. De plantage was na 1825 aangelegd door landdrost G.H. van Kempen en lag aan de Nickerierivier, tussen Huntly en De Nieuwe Aanleg. In 1835 ging het eigendom over naar de ambtenaar Hermanus Johannes Braam. Deze verliet de plantage al snel en bracht de slaven over naar Botany Bay die hij ook in zijn bezit had. De plantage werd daarna niet meer in gebruik genomen.

Standvastigheid

Standvastigheid was een kostgrond van 725 akkers. De grond lag aan de Nickerierivier, stroomafwaarts naast De Nieuwe Aanleg. Stroomopwaarts waren er geen andere plantages .De plantage was aangelegd door Lodewijk Abbensetz, die hem echter nooit in cultuur heeft gebracht. Ook Abbensetz kwam uit Berbice.