Naar inhoud springen

Wachovia: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
allang overgenomen
Regel 32: Regel 32:
[[Categorie:Amerikaanse bank]]
[[Categorie:Amerikaanse bank]]
[[Categorie:Bedrijf genoteerd aan de New York Stock Exchange]]
[[Categorie:Bedrijf genoteerd aan de New York Stock Exchange]]
[[Categorie:Voormalig Amerikaans bedrijf]]

Versie van 31 aug 2014 14:32

Wachovia
Hoofdkwartier van Wachovia
Hoofdkwartier van Wachovia
Beurs NYSE: WB
Motto of slagzin Are you with Wachovia?
Oprichting 1879
Sleutelfiguren G. Kennedy Thompson, (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten Charlotte, North Carolina
Werknemers 122.000
Producten financiële dienstverlening
Industrie kredietinstelling
Omzet/jaar Gestegen $ 7,8 miljard (2006)
Website wachovia.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Wachovia Corporation was tot september 2010 een Amerikaanse bank.

De beursgenoteerde onderneming is gemeten naar de omvang van het kapitaal de vierde bank van de Verenigde Staten. De bank houdt zich bezig met zowel investment banking als het verlenen van bancaire diensten aan particulieren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Charlotte, North Carolina en heeft vestigingen in vijftien staten in het gehele oosten van de VS, van New York tot Florida.

Geschiedenis

De wortels van de bank dateren terug tot 1879 toen de Wachovia National Bank werd opgericht in Winston-Salem. In 1908 werd een andere voorloper van de bank, First Union, opgericht. In 2001 fuseerden beide banken. De naam is afkomstig van het gebied in North Carolina, dat in 1753 zo werd genoemd door Moravische emigranten. Deze emigranten noemden de vallei naar de latijnse variant van de Oostenrijkse vallei Wachau. De vallei deed hen denken aan het stroomgebied van de Donau, waar zij vandaan kwamen.

Tegenwoordig

De bank heeft door verschillende overnames zoals dat van Prudential en A.G. Edwards in verschillende markten een grote aanwezigheid weten te bemachtigen. Door de kredietcrisis is de bank echter in grote problemen geraakt.

Op 29 september 2008 werd gemeld dat de activiteiten op het gebied van bankieren, na lange gesprekken met meerdere partijen, werden overgenomen door Citigroup. Citigroup zou in de overeenkomst een bedrag van $2,2 miljard betalen plus een garantstelling voor slechte leningen van $42 miljard; hiervoor kreeg het de steun van de federale overheid. Op 3 oktober 2008 deed de Wells Fargo Bank Wachovia plotseling een voorstel tot volledige overname dat door Wachovia werd geaccepteerd[1]. Hiervoor betaalde Wells Fargo een bedrag van 15,4 miljard dollar, ofwel $7 per aandeel. Door het samengaan met de in San Francisco gevestigde en in het westen opererende bank verkreeg de combinatie vrijwel landelijke dekking. Citigroup legde zich na een uitspraak van een federale rechter neer bij de fusie, maar bleef een schadeclaim uitoefenen wegens contractbreuk[2].