Naar inhoud springen

Leopold IV van Lippe: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Þomas (overleg | bijdragen)
k nieuwe link naar Oberkassel (Bonn)
ArthurBot (overleg | bijdragen)
k r2.6.3) (robot Erbij: cs:Leopold IV. z Lippe
Regel 45: Regel 45:
[[Categorie:Vorst in het Duitse Rijk]]
[[Categorie:Vorst in het Duitse Rijk]]


[[cs:Leopold IV. z Lippe]]
[[da:Leopold 4. af Lippe]]
[[da:Leopold 4. af Lippe]]
[[de:Leopold IV. (Lippe)]]
[[de:Leopold IV. (Lippe)]]

Versie van 31 dec 2010 19:53

Leopold IV
1871-1949
Leopold IV van Lippe
Vorst van Lippe
Periode 1905-1918
Voorganger Alexander
Opvolger --
Vader Ernst van Lippe-Biesterfeld
Moeder Caroline van Wartensleben

Leopold Julius Bernhard Adalbert Otto Karel Gustaaf graaf en edele heer van Lippe-Biesterfeld (Oberkassel, 30 mei 1871Detmold, 30 december 1949) was van 1904 tot 1905 als opvolger van zijn vader regent van Lippe en daarna tot 1918 vorst van Lippe. Hij was een oom van prins Bernhard, de latere gemaal van koningin Juliana der Nederlanden.

Leven

Leopolds voorganger vorst Alexander was wegens krankzinnigheid niet in staat tot regeren. Bovendien was hij kinderloos en de laatste telg van het huis Lippe-Detmold. Derhalve brak er na zijn troonsbestijging tussen de zijlinies Lippe-Biesterfeld en Schaumburg-Lippe een vete uit over de erfopvolging. Allereerst werd het regentschap verleend aan Adolf, jongere broer van de regerende vorst George van Schaumburg-Lippe. Een bemiddelingsraad onder leiding van koning Albert van Saksen bepaalde echter dat de troon na Alexanders dood op het huis Lippe-Biesterfeld zou overgaan. In 1897 maakte Adolf dan ook plaats voor Leopolds vader Ernst van Lippe-Biesterfeld. Ernst stierf op 26 september 1904 en werd als regent opgevolgd door Leopold. Na Alexanders dood op 13 januari 1905 bleef Leopold, wiens legitimiteit als regent alsnog in twijfel werd getrokken, aanvankelijk regent, maar hij verkreeg op 25 oktober toch de vorstelijke waardigheid.

Hij toonde zich een bouwlustig vorst en schonk zijn residentiestad Detmold een nieuwe landdag, een arrondissementsrechtbank, de kerk aan de Kaiser-Wilhelm-Platz en een theater. Op zijn eigen grondgebied liet hij in 1907 een synagoge bouwen, die later echter door de nazi's zou worden vernietigd. In 1916 verhief hij de vrouw van zijn broer prins Bernhard, die hij in 1909 de titel Gräfin von Biesterfeld had verleend, met haar beide zoons tot Prinzessin (Prinz) zur Lippe-Biesterfeld. Dit zijn gecreëerde titels en zij behoorden dus niet tot het regerende vorstenhuis van Lippe (de verbintenis van prins Bernhard en Armgard was een morganatisch huwelijk).

In de Novemberrevolutie na de Eerste Wereldoorlog werd Leopold zoals alle Duitse vorsten gedwongen af te treden (12 november 1918). Door een verdrag met de nieuwe Vrijstaat Lippe hield hij echter wel het familieslot in bezit. De familie Lippe-Biesterfeld bewoont dit slot tot op de dag van vandaag.

Leopold stierf op 30 december 1949 te Detmold. Hij was tweemaal gehuwd (1901 en 1922) en liet zes kinderen na. Zijn zoon Chlodwig was aanvankelijk nog huwelijkskandidaat voor prinses Juliana, maar daar hij hier geen heil in zag, werd zij uiteindelijk uitgehuwelijkt aan zijn neef Bernhard.

Relatie met prins Bernhard

In menige biografie over prins Bernhard valt te lezen dat hij het niet bijzonder goed met zijn stijve en conventionele oom kon vinden. Hierdoor, en door de Tweede Wereldoorlog, zijn de verhoudingen tussen de Nederlandse en Duitse tak van de familie lange tijd erg koel geweest.

Kinderen

Leopold lV trouwde op 16 augustus 1901 met prinses Bertha van Hessen-Philippsthal die op 19 februari 1919 overleed en op 26 april 1922 met Anna, prinses van Ysenburg-Budingen. Deze twee vrouwen brachten hem de volgende kinderen

eerste huwelijk:

  • Ernst Leopold Chlodwig Julius Alexis Wilhelm Heinrich (*12 juni 1902-24 mei 1978)
  • Leopold Bernhard Wilhelm Friedrich Heinrich Alexis Otto (*19 mei 1904-5 juli 1956)
  • Karoline Auguste Adelheid Mathilde Marie Luise Pauline (* 4 augustus 1905-12 oktober 2001)
  • Chlodwig Luitpold Friedrich August Georg Rudolf Christian Maximilian (*27 september 1909-13 Februari 2000)
  • Sieglinde Bertha Elisabeth Adelheid Juliane Calma Bathildis Marie Anna (*4 maart 1915-8 augustus 2008)

tweede huwelijk:

Portret

Op het portret draagt de vorst het grootlint en de ster van het in 1869 voor de Huizen Lippe en Schaumburg-Lippe ingestelde Ehrenkreuz des Fürstlich Lippeschen Gesamthauses. Deze 1e klasse van het kruis was gereserveerd voor de vorst. Bij zijn huwelijk in 1937 droeg prins Bernhard der Nederlanden het juweel van de 2e klasse van deze orde met kroon aan een lint om de hals. Andere opvallende onderscheidingen op dit joyeuze portret zijn de ster van de Pruisische Hoge Orde van de Zwarte Adelaar, het IJzeren Kruis eerste klasse en de, om de hals gedragen, Pruisische Johannieterorde. Lippe, dat in 1912 ongeveer 140.000 inwoners telde, was te klein voor een eigen leger. In Lippe was het derde bataljon van het 55e Pruisische infanterieregiment gelegerd. Vorst Leopold draagt het uniform van dit regiment. Het kleine gouden kruis op de borst is het door hem ingestelde Kruis voor Oorlogsverdienste (Lippe).