Naar inhoud springen

Europees kampioenschap quizzen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ploupol (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 16: Regel 16:
Het EK 2009 te [[Dordrecht (Nederland)|Dordrecht]] was een compleet succes voor de Engelsen. Ze wonnen voor de derde keer het landenkampioenschap, opnieuw in een finale tegen België. Individueel was Kevin Ashman voor de vijfde keer op zes edities de beste. De Belgen Nico Pattyn en Ronny Swiggers werden vierde en vijfde. Voor het eerst streed een Duitser, [[Holger Waldenberger]], mee voor de ereplaatsen. ''Broken Hearts'' scoorde een hattrick door opnieuw de ploegentitel weg te kapen. Twee spelers van dit team, [[Olav Bjortomt]] en [[David Stainer]], wonnen de duoquiz.
Het EK 2009 te [[Dordrecht (Nederland)|Dordrecht]] was een compleet succes voor de Engelsen. Ze wonnen voor de derde keer het landenkampioenschap, opnieuw in een finale tegen België. Individueel was Kevin Ashman voor de vijfde keer op zes edities de beste. De Belgen Nico Pattyn en Ronny Swiggers werden vierde en vijfde. Voor het eerst streed een Duitser, [[Holger Waldenberger]], mee voor de ereplaatsen. ''Broken Hearts'' scoorde een hattrick door opnieuw de ploegentitel weg te kapen. Twee spelers van dit team, [[Olav Bjortomt]] en [[David Stainer]], wonnen de duoquiz.


Ook in 2010 wonnen de Engelsen alle gouden medailles, en dit voor eigen volk in [[Derby (Engeland)|Derby]]. Ashman verloor zijn individuele titel aan [[Olav Bjortomt]] in een spannende finale, waarin ook vier Belgen meededen. Ronny Swiggers werd vijfde, Nico Pattyn zesde, Tom Trogh achtste en Bernard Kreps negende. Bij de drie andere te winnen titels behoorden Kavin Ashman en [[Pat Gibson]] telkens tot het winnende kamp: ze wonnen de duoquiz, maakten deel uit van de ''Milhous Warriors'' die vier jaar na hun vorige titel opnieuw zegevierden, en vooral: ze versloegen de Belgen opnieuw met de Engelse natioanle ploeg. Erik Derycke en Tom Trogh werden vijfde in de duoquiz en ''Clokwork'' behaalde brons in de ploegenquiz. Het was het eerste EK zonder de eerder dat jaar overleden [[Mark Bytheway]], wereldkampioen quizzen in 2008.
Ook in 2010 wonnen de Engelsen alle gouden medailles, en dit voor eigen volk in [[Derby (Engeland)|Derby]]. Ashman verloor zijn individuele titel aan [[Olav Bjortomt]] in een spannende finale, waarin ook vier Belgen meededen. Ronny Swiggers werd vijfde, Nico Pattyn zesde, Tom Trogh achtste en Bernard Kreps negende. Bij de drie andere te winnen titels behoorden Kavin Ashman en [[Pat Gibson]] telkens tot het winnende kamp: ze wonnen de duoquiz, maakten deel uit van de ''Milhous Warriors'' die vier jaar na hun vorige titel opnieuw zegevierden, en vooral: ze versloegen de Belgen opnieuw met de Engelse natioanle ploeg. Erik Derycke en Tom Trogh werden vijfde in de duoquiz en ''Clockwork'' behaalde brons in de ploegenquiz. Het was het eerste EK zonder de eerder dat jaar overleden [[Mark Bytheway]], wereldkampioen quizzen in 2008.
==Palmares==
==Palmares==



Versie van 15 dec 2010 14:46

Het Europees kampioenschap Quizzen is een internationale quizcompetitie, jaarlijks georganiseerd door de IQA.

Geschiedenis

In 2003 werd een eerste internationale confrontatie georganiseerd in het Engelse Bromley. Op de ploegenquiz zegevierde het Belgische Café Den Hemel en de Belgen wonnen de interland tegen Engeland. Het systeem zoals gehanteerd tijdens deze interland zou ook de volgende jaren gebruikt worden. De landenploegen bestaan uit 4 spelers en kiezen om beurten twee thema's van telkens 3 vragen uit in totaal dertig thema's. Er zijn geleidelijk aan meer punten te verdienen, zodat ook tactiek een rol speelt.

In 2004 volgde in Gent het eerste volwaardige Europese kampioenschap, georganiseerd door het pas opgerichte IQA (International Quizzing Association). Er waren deelnemers uit 7 landen. Kevin Ashman won de individuele titel, Engeland het landenkampioenschap en de Belgen van Martine Van Camp de titel voor teams.

Op het EK 2005 in Tallinn waren ook Finland, Kroatië en Roemenië vertegenwoordigd. Er werd ook nog een kampioenschap voor duo's geïntroduceerd, gewonnen door Pat Gibson en Ian Bailey. België werd Europees kampioen, Kevin Ashman verlengde zijn individuele titel en Het Estse Duubel mocht zich het beste team noemen.

Het EK 2006 in Parijs kende individueel en bij de landen dezelfde winnaars. Ashman won met zijn ploeg Milhous ook de ploegentitel, de Belgen Marc Van Springel en Paul Arts behaalden de titel bij de duo's. Er waren voor het eerst quizzers uit Litouwen, Frankrijk en Duitsland aanwezig.

In 2007 wist Nico Pattyn de Angelsaksische dominantie op de individuele kampioenschappen te doorbreken en werd Europees kampioen te Blackpool. Zijn landgenoot Lieven Vandenbrande werd tweede. Het werd zijn laatste optreden op de intenationale quizscène, kort daarna overleed hij onverwacht. België werd in de finale van de landencompetitie geklopt door eeuwige rivaal Engeland, Erik Derycke en Tom Trogh wonnen de titel voor duo's en Broken Hearts behaalde de ploegentitel. Hongarije werd als nieuw land verwelkomd, en er waren ook delegaties buiten competitie aanwezig uit India en de Verenigde Staten, met o.a. Ken Jennings.

Een jaar later, in Oslo, heroverde Ashman zijn individuele titel. De Belgen deden hetzelfde in de landencompetitie. Broken Hearts behield zijn titel in de ploegenquiz en de duoquiz werd voor de derde keer op rij gewonnen door een Belgisch duo, deze keer door Ronny Swiggers (individueel tevens de beste Belg) en Albert November.

Het EK 2009 te Dordrecht was een compleet succes voor de Engelsen. Ze wonnen voor de derde keer het landenkampioenschap, opnieuw in een finale tegen België. Individueel was Kevin Ashman voor de vijfde keer op zes edities de beste. De Belgen Nico Pattyn en Ronny Swiggers werden vierde en vijfde. Voor het eerst streed een Duitser, Holger Waldenberger, mee voor de ereplaatsen. Broken Hearts scoorde een hattrick door opnieuw de ploegentitel weg te kapen. Twee spelers van dit team, Olav Bjortomt en David Stainer, wonnen de duoquiz.

Ook in 2010 wonnen de Engelsen alle gouden medailles, en dit voor eigen volk in Derby. Ashman verloor zijn individuele titel aan Olav Bjortomt in een spannende finale, waarin ook vier Belgen meededen. Ronny Swiggers werd vijfde, Nico Pattyn zesde, Tom Trogh achtste en Bernard Kreps negende. Bij de drie andere te winnen titels behoorden Kavin Ashman en Pat Gibson telkens tot het winnende kamp: ze wonnen de duoquiz, maakten deel uit van de Milhous Warriors die vier jaar na hun vorige titel opnieuw zegevierden, en vooral: ze versloegen de Belgen opnieuw met de Engelse natioanle ploeg. Erik Derycke en Tom Trogh werden vijfde in de duoquiz en Clockwork behaalde brons in de ploegenquiz. Het was het eerste EK zonder de eerder dat jaar overleden Mark Bytheway, wereldkampioen quizzen in 2008.

Palmares

Landencompetitie

Bromley (Engeland) 2003 (interland): België 138 - Engeland 86

Gent (België) 2004: Engeland 56 - België 56 (penalty's 3-1)

Tallinn (Estland) 2005: België 94 - Engeland 76

Parijs (Frankrijk) 2006: België 94 - Engeland 85

Blackpool (Engeland) 2007: Engeland 91 - België 77

Oslo (Noorwegen) 2008: België 83 - Engeland 77

Dordrecht (Nederland) 2009: Engeland 92 - België 81

Derby (Engeland) 2010: Engeland 97 - België 74


Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2003 Bromley Vlag van België België Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
2004 Gent Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van België België Vlag van Estland Estland & Vlag van Nederland Nederland
2005 Tallinn Vlag van België België Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Estland Estland & Rest of Europe
2006 Parijs Vlag van België België Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Nederland Nederland Vlag van Estland Estland
2007 Blackpool Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van België België Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Finland Finland Vlag van Nederland Nederland
2008 Oslo Vlag van België België Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Finland Finland Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Estland Estland
2009 Dordrecht Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van België België Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Nederland Nederland Vlag van Finland Finland
2010 Derby Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van België België Vlag van Finland Finland Vlag van Wales Wales Vlag van Noorwegen Noorwegen

Individueel (volgens systeem)

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2004 Gent Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Nico Pattyn (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Indrek Salis (Vlag van Estland Estland) Derk de Graaf (Vlag van Nederland Nederland)
2005 Tallinn Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Indrek Salis (Vlag van Estland Estland) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Lauri Naber (Vlag van Estland Estland) Andres Pulver (Vlag van Estland Estland)
2006 Parijs Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Lieven Vandenbrande (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2007 Blackpool Nico Pattyn (Vlag van België België) Lieven Vandenbrande (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2008 Oslo Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2009 Dordrecht Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Nico Pattyn (Vlag van België België) Ronny Swiggers (Vlag van België België)
2010 Derby Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Tero Kalliolevo (Vlag van Finland Finland) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ronny Swiggers (Vlag van België België)

Individueel (volgens punten): tot en met 2007 kon dit verschillen

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2004 Gent Nico Pattyn (Vlag van België België) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Bernard Kreps (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Marnix Baes (Vlag van België België)
2005 Tallinn Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Indrek Salis (Vlag van Estland Estland) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Andres Pulver (Vlag van Estland Estland) Tauno Vahter (Vlag van Estland Estland)
2006 Parijs Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Lieven Vandenbrande (Vlag van België België) Eric Kilby (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2007 Blackpool Nico Pattyn (Vlag van België België) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)

Ploegen

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2003 Bromley Café Den Hemel (Vlag van België België) Clockwork (Vlag van België België) Beunhazen (Vlag van België België) Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kwizona (Vlag van België België)
2004 Gent Martine Van Camp (Vlag van België België) Here Jezus (Vlag van België België) Beunhazen (Vlag van België België) Brodders (Vlag van België België) Kwizona (Vlag van België België)
2005 Tallinn Duubel (Vlag van Estland Estland) Turvas (Vlag van Estland Estland) Kalamaja Tsirkus (Vlag van Estland Estland) Iron (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Kroatië Kroatië) Kvart (Vlag van Estland Estland)
2006 Parijs Milhous (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) The Geeks (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Les Coeurs Blessés (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) In Seine in The Brain (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Café Den Hemel (Vlag van België België)
2007 Blackpool Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Clockwork (Vlag van België België) Café Den Hemel (Vlag van België België) Alzheimer (Vlag van België België) It's Grim Up North (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2008 Oslo Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) It's Grim Up North (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) JFGI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Clockwork (Vlag van België België)
2009 Dordrecht Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) JFGI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Vatican City (Vlag van België België, Vlag van Noorwegen Noorwegen & Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Alzheimer (Vlag van België België) It's Grim Up North (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2010 Derby Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Clockwork (Vlag van België België) Real Mad Quizzers (Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van Nederland Nederland & Vlag van Noorwegen Noorwegen) Café Den Hemel (Vlag van België België)

Duo's

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2005 Tallinn Bayley/Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Baes/Permentier (Vlag van België België) Arts/Pattyn (Vlag van België België) Ashman/Westcott (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Poder/Vahter (Vlag van Estland Estland)
2006 Parijs Arts/Van Springel (Vlag van België België) Ashman/Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Andrew/O'Neill (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Bjortomt/Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Vollebergh/Watté (Vlag van België België)
2007 Blackpool Derycke/Trogh (Vlag van België België) Kalliolevo/Suvanto (Vlag van Finland Finland) November/Swiggers (Vlag van België België) Ashman/Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Arts/Pattyn (Vlag van België België)
2008 Oslo November/Swiggers (Vlag van België België) Bjortomt/Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ashman/Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kalliolevo/Suvanto (Vlag van Finland Finland) Derycke/Trogh (Vlag van België België)
2009 Dordrecht Bjortomt/Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Bayley/Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Ashman/Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kalliolevo/Suvanto (Vlag van Finland Finland) Johnson/Lea (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland)
2010 Derby Ashman/Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kalliolevo/Suvanto (Vlag van Finland Finland) Bjortomt/Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Siriola/Waldenberger (Vlag van Kroatië Kroatië & Vlag van Duitsland Duitsland) Derycke/Trogh (Vlag van België België)