Naar inhoud springen

Belgisch kenteken: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
T-bo (overleg | bijdragen)
Regel 40: Regel 40:


== Europese nummerplaat ==
== Europese nummerplaat ==
Op 13 oktober 2008 werd bekend dat België zijn kentekenplaat vanaf 2010 zal omvormen naar de Europese standaard, met aan de linkerkant een blauwe band met de vlag van de [[Europese Unie]] en de landcode ''B''. Op 10 juli 2009 maakte [[Staatssecretaris van Mobiliteit]] [[Etienne Schouppe]] bekend dat vanaf 1 juli 2010 (bij de start van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie) de nieuwe Europese nummerplaten uitgereikt zullen worden, bestaande uit een combinatie van zeven letters en cijfers. Het oorspronkelijke idee voorzag tevens in een kleurverandering van het oude rood-op-wit naar zwarte tekens op een witte achtergrond, maar in november 2009 ontstond er discussie in de [[ministerraad]] over de wenselijkheid hiervan.<ref>{{Voetnoot web|url=http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GCV2I1297|titel='Belg is gehecht aan rood-wit'|datum=14 november 2009|bezochtdatum=15 november 2009|werk=[[De Standaard]]}}</ref>. Niettemin bleef Schouppe vasthouden aan de zwart-witte kleurencombinatie met argument de leesbaarheid op grote afstand. Wegens de val van de [[regering-Leterme II]] werd de datum van 1 juli 2010 echter niet gehaald. Demissionair staatssecretaris Schouppe deed nog pogingen de kwestie als "lopende zaak" op de ministerraad te krijgen maar door de blijvende onenigheid over de kleurcombinatie werd dit afgewezen. Op 28 mei 2010 maakte Schouppe bekend dat in het voorjaar van 2010 in het geheim nieuwe testen uitgevoerd werden. Daaruit bleek niet zwart-wit maar zwart-geel de meest leesbare combinatie te zijn. Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van onder meer [[Joëlle Milquet]] (die stelde dat de Belg gehecht zou zijn aan zijn rood-witte plaat) werd een rood randje toegevoegd. Dit compromis blijft echter controverses uitroepen: met name de Franstaligen blijven het moeilijk hebben met een nummerplaat in de kleuren van de Vlaamse vlag.
Op 13 oktober 2008 werd bekend dat België zijn kentekenplaat vanaf 2010 zal omvormen naar de Europese standaard, met aan de linkerkant een blauwe band met de vlag van de [[Europese Unie]] en de landcode ''B''. Op 10 juli 2009 maakte [[Staatssecretaris van Mobiliteit]] [[Etienne Schouppe]] bekend dat vanaf 1 juli 2010 (bij de start van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie) de nieuwe Europese nummerplaten uitgereikt zullen worden, bestaande uit een combinatie van zeven letters en cijfers. Het oorspronkelijke idee voorzag tevens in een kleurverandering van het oude rood-op-wit naar zwarte tekens op een witte achtergrond, maar in november 2009 ontstond er discussie in de [[ministerraad]] over de wenselijkheid hiervan.<ref>{{Voetnoot web|url=http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GCV2I1297|titel='Belg is gehecht aan rood-wit'|datum=14 november 2009|bezochtdatum=15 november 2009|werk=[[De Standaard]]}}</ref>. Niettemin bleef Schouppe vasthouden aan de zwart-witte kleurencombinatie met argument de leesbaarheid op grote afstand. Wegens de val van de [[regering-Leterme II]] werd de datum van 1 juli 2010 echter niet gehaald. Ontslagnemend staatssecretaris Schouppe deed nog pogingen de kwestie als "lopende zaak" op de ministerraad te krijgen maar door de blijvende onenigheid over de kleurcombinatie werd dit afgewezen. Op 28 mei 2010 maakte Schouppe bekend dat in het voorjaar van 2010 in het geheim nieuwe testen uitgevoerd werden. Daaruit bleek niet zwart-wit maar zwart-geel de meest leesbare combinatie te zijn. Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van onder meer [[Joëlle Milquet]] (die stelde dat de Belg gehecht zou zijn aan zijn rood-witte plaat) werd een rood randje toegevoegd. Dit compromis blijft echter controverses uitroepen: met name de Franstaligen blijven het moeilijk hebben met een nummerplaat in de kleuren van de Vlaamse vlag.


== Externe links ==
== Externe links ==

Versie van 28 mei 2010 21:00

Belgische kentekenplaat

Het Belgisch kenteken bestaat uit een rode letter/cijfercombinatie op een witte achtergrond, bestaande uit ofwel: 1 letter en 4 cijfers, 2 letters en 3 cijfers of 3 letters en 3 cijfers. De kentekenplaat is gekoppeld aan de eigenaar van het voertuig.

In Vlaanderen spreekt men consequent van een "nummerplaat".

Vorm

  • Van 1951 tot 1961: A.1234 - 1.A.234 - 12.A.34 - 123.A.4 of 1234.A
  • Van 1962 tot 1971: AB.123 - 1.AB.23 - 12.AB.3 of 123.AB
  • Van 1971 tot 1973: A.123.B
  • Van 1973 tot 2008: ABC.123
  • Vanaf 25 juni 2008: 123.ABC

Bijzondere kentekenplaten

In België kan een aantal personen aanspraak maken op een bijzondere kentekenplaat. De meeste maken er enkel gebruik van tijdens grote diensten waarbij Hofprotocol geldt of staatsprotocol. zie de gestelde lichamen voor de personen in kwestie.

Lijst

  • de ***** nummerplaat ; voorbehouden aan de koning als opperbevelhebber van defensie.
  • De "Hof"-kentekenplaten; deze bestaan enkel uit een nummer (bijvoorbeeld '1') en zijn voorbehouden voor de leden van het koningshuis
  • De "A"-kentekenplaten; deze bevatten de rode letter "A", gevolgd door een rood nummer. Personen die aanspraak kunnen maken op deze kentekenplaten zijn de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers (A1), leden van de federale regering, ministers van Staat, vertegenwoordigers van de Hoge Magistratuur, Provinciegouverneurs, de hoogste gezagdragers van de erkende confessionele erediensten alsook die van de Centrale Raad der Niet-Confessionele Levensbeschouwelijke Gemeenschappen van België, Voorzitters van het Directiecomité van de federale overheidsdiensten en de federale programmatorische overheidsdiensten, de Directeurs van het algemeen beleid en de Directeurs van de beleidscel.
  • De "E"-kentekenplaten; deze bevatten de rode letter "E", gevolgd door een rood nummer. Personen die aanspraak kunnen maken op deze kentekenplaten zijn voorzitters, leden of diensten van de gemeenschaps-en gewestregeringen.
  • De "P"-kentekenplaten; deze bevatten de rode letter "P", gevolgd door een rood nummer. Personen die aanspraak kunnen maken op deze kentekenplaten zijn de voorzitter en leden van de Senaat, de leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de voorzitter en leden van het Vlaamse of Waalse Parlement, de voorzitter en leden van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de voorzitter van de Duitstalige Raad, de leden van het Duitstalige parlement en de Belgische leden van het Europees Parlement.
"EUR"-kentekenplaat
  • De "EUR"-kentekenplaat; deze bevatten vooreerst de blauwe letters "EUR", omgeven door gele sterren, gevolgd door een blauwe cijfer/lettercombinatie. Deze wordt toegekend aan de in België gevestigde organen en ambtenaren van de Europese Gemeenschap die door deze zijn aangewezen.
  • De "EUROCONTROL"-kentekenplaat; deze bevatten een blauwe cijfer/lettercombinatie, gevolgd door de blauwe letters "EURO", voorafgegaan door een punt. Deze wordt toegekend aan de in België gevestigde organen en ambtenaren van de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart die door bedoelde organisatie zijn aangewezen.
Diplomaat
  • De "CD"-kentekenplaat; deze bevat de groene letters "CD", gevolgd door een rode letter/cijfercombinatie, voorafgegaan door een punt. Deze wordt op voorstel van de dienst van het Protocol van de Federale Overheidsdienst van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking toegekend, hetzij aan de personen die in België deel uitmaken van het diplomatiek of consulair korps, of die onschendbaarheden genieten die analoog zijn met die van het diplomatiek korps, hetzij aan diplomatieke zendingen of vaste inrichtingen van publiekrechtelijke organisaties in België, voor de dienstvoertuigen die beide laatsten gebruiken.
  • De "Transit"-kentekenplaat of tijdelijke kentekenplaat voor korte duur; deze bevat witte tekens op een rode achtergrond en is voorbehouden aan personen/vennootschappen die in het buitenland verblijven of er hun hoofdverblijfplaats hebben en tijdelijk in België verblijven. Naargelang het geval is de geldigheidsduur vier maanden tot 1 jaar. Het opschrift van de plaat bestaat uit het jaartal waarin de geldigheid verloopt, en een nummer van zes cijfers. Op een vignet boven het jaartal staat de maand waarin de geldigheid verloopt en een volgnummer. Het vignet is rood voor transit-kentekenplaten en blauw voor voorlopige kentekenplaten.
Internationale kentekenplaat
  • De "internationale kentekenplaat" of tijdelijke kentekenplaat voor lange duur: deze bevat een blauw nummer van zes cijfers op een witte achtergrond, en is voorbehouden aan leden en personeel van het diplomatiek of consulair korps, personeel van Belgische vestigingen van internationale publiekrechtelijke instellingen, NAVO en SHAPE, waarvan het voertuig geen speciale CD-, NAVO- of SHAPE-kentekenplaat draagt. De geldigheidsduur is maximaal drie jaar.
  • De "M"- en "W"-kentekenplaten; deze beginnen met de letter "M" of "W" en zijn voorbehouden voor motorfietsen, drie-en vierwielers met motor. Ze hebben zwarte tekens op een gele achtergrond.
Oldtimer
  • De "O"-kentekenplaten; deze beginnen met de letter "O" en zijn voorbehouden voor oldtimers.
  • De "Q"- en de "U"-kentekenplaten; deze beginnen met de letter "Q" of "U" en zijn voorbehouden voor aanhangwagens met maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 750 kg.
  • De "TX"-kentekenplaten; deze beginnen met de letters "TX" en zijn voorbehouden voor taxi's.
  • De "Z"-kentekenplaten; deze beginnen met de letter "Z" en zijn voorbehouden voor handelaars.
  • De "ZZ"-kentekenplaten; deze beginnen met de letters "ZZ" en zijn voorbehouden voor proefritten.
  • De militaire kentekenplaten bestaan uit een witte achtergrond, met een Belgisch vlaggetje en zwarte cijfers. Bij aanhangwagens begint de nummerplaat met de letter "R" gevolgd door 4 of 5 cijfers.

Hiernaast kan iedereen proberen een gepersonaliseerde nummerplaat te krijgen. Een aanvraag hiertoe kan men indienen bij de Dienst Inschrijving van de Voertuigen (DIV). Letterwoorden van een Belgische politieke partij of driemaal nul zijn verboden. Afhankelijk van het nemen van een combinatie van 5 of 6 karakters dient men 874, respectievelijk 620 euro te betalen voor een dergelijke plaat.

Europese nummerplaat

Op 13 oktober 2008 werd bekend dat België zijn kentekenplaat vanaf 2010 zal omvormen naar de Europese standaard, met aan de linkerkant een blauwe band met de vlag van de Europese Unie en de landcode B. Op 10 juli 2009 maakte Staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe bekend dat vanaf 1 juli 2010 (bij de start van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie) de nieuwe Europese nummerplaten uitgereikt zullen worden, bestaande uit een combinatie van zeven letters en cijfers. Het oorspronkelijke idee voorzag tevens in een kleurverandering van het oude rood-op-wit naar zwarte tekens op een witte achtergrond, maar in november 2009 ontstond er discussie in de ministerraad over de wenselijkheid hiervan.[1]. Niettemin bleef Schouppe vasthouden aan de zwart-witte kleurencombinatie met argument de leesbaarheid op grote afstand. Wegens de val van de regering-Leterme II werd de datum van 1 juli 2010 echter niet gehaald. Ontslagnemend staatssecretaris Schouppe deed nog pogingen de kwestie als "lopende zaak" op de ministerraad te krijgen maar door de blijvende onenigheid over de kleurcombinatie werd dit afgewezen. Op 28 mei 2010 maakte Schouppe bekend dat in het voorjaar van 2010 in het geheim nieuwe testen uitgevoerd werden. Daaruit bleek niet zwart-wit maar zwart-geel de meest leesbare combinatie te zijn. Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van onder meer Joëlle Milquet (die stelde dat de Belg gehecht zou zijn aan zijn rood-witte plaat) werd een rood randje toegevoegd. Dit compromis blijft echter controverses uitroepen: met name de Franstaligen blijven het moeilijk hebben met een nummerplaat in de kleuren van de Vlaamse vlag.

[bron?]

Zie de categorie License plates of Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. 'Belg is gehecht aan rood-wit'. De Standaard (14 november 2009). Geraadpleegd op 15 november 2009.