Naar inhoud springen

Filips van Leefdael: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 4: Regel 4:


==Bestuur==
==Bestuur==
Van zijn jeugd is weinig bekend, doch op [[21 december]] [[1633]] werd hij heer van Waalwijk en Beek. Er werden meerdere processen tegen hem gevoerd door de [[Raad van Brabant]]. Zo was hij medeplichtig aan intimidatie van de [[Helond (stad)|Helmondse]] notaris Gielis Cuijlemans. Ook waren er processen, aanhangig gemaakt door schepenen en borgemeesters van Waalwijk en Beek, aangaande bevoegdheden en achterstallige betalingen. Tenslotte bediende hij zich ten onrechte van de titel ''[[vrijheer]]'', waar hij slechts heer was.
Van zijn jeugd is weinig bekend, doch op [[21 december]] [[1633]] werd hij heer van Waalwijk en Beek. Er werden meerdere processen tegen hem gevoerd door de [[Raad van Brabant]]. Zo was hij medeplichtig aan intimidatie van de [[Helmond]]se notaris Gielis Cuijlemans. Ook waren er processen, aanhangig gemaakt door schepenen en borgemeesters van Waalwijk en Beek, aangaande bevoegdheden en achterstallige betalingen. Tenslotte bediende hij zich ten onrechte van de titel ''[[vrijheer]]'', waar hij slechts heer was.


In [[1658]] deed Philips afstand van de heerlijke rechten ten gunste van Christiaan van Alckemade, de man van Magdalena van Egmont van der Nyenburg.
In [[1658]] deed Philips afstand van de heerlijke rechten ten gunste van Christiaan van Alckemade, de man van Magdalena van Egmont van der Nyenburg.


==Genealogisch werk==
==Genealogisch werk==

Versie van 13 mei 2009 23:18

Philips van Leefdael (1610 - Delft, 18 april 1681) was heer van Waalwijk en Beek, zie ook Kasteel Eikenlust. Ook was hij genealoog en geschiedkundige.

Philips was de zoon van Jan van Leefdael, die heer was van Waalwijk en Beek, en Clara van Heer. Hij trouwde met Cornelia van Egmont van der Nyenburg. Het echtpaar kreeg negen kinderen.

Bestuur

Van zijn jeugd is weinig bekend, doch op 21 december 1633 werd hij heer van Waalwijk en Beek. Er werden meerdere processen tegen hem gevoerd door de Raad van Brabant. Zo was hij medeplichtig aan intimidatie van de Helmondse notaris Gielis Cuijlemans. Ook waren er processen, aanhangig gemaakt door schepenen en borgemeesters van Waalwijk en Beek, aangaande bevoegdheden en achterstallige betalingen. Tenslotte bediende hij zich ten onrechte van de titel vrijheer, waar hij slechts heer was.

In 1658 deed Philips afstand van de heerlijke rechten ten gunste van Christiaan van Alckemade, de man van Magdalena van Egmont van der Nyenburg.

Genealogisch werk

Van groter belang dan zijn bestuurlijke kwaliteiten was zijn wetenschappelijke activiteit. Hij nam opdrachten aan van adellijke families om de geschiedenis ervan uit te zoeken. Daartoe verzamelde hij informatie van grafzerken, kwartierstaten en andere archiefstukken, en gesprekken met adellijke personen. Hij werd in zijn werk bijgestaan door de genealoog Arnold de Raet en de toenmalige heer van Mierlo, Johan van Grevenbroek.

Ondertussen was hij verhuisd naar Delft, waar hij onder meer Stadhouder Willem III ontving.

Omstreeks 1645 publiceerde hij zijn Beschrijving der Meierij van 's-Hertogenbosch, een werk dat echter onuitgegeven bleef totdat de historicus Alexander Sasse van Ysselt het in 1918 alsnog publiceerde. Dit boek bevat beschrijvingen van tal van de toenmalige Meierijse kastelen en buitenplaatsen, kerken en kapellen enzovoorts en biedt aldus voor de huidige onderzoeker een schat aan informatie.

Ook heeft Philips van Leefdael een dagboek van zijn activiteiten bijgehouden, dat de jaren 1652-1678 beslaat. Hierin worden memorien ende aanteekeninghen van saecken gepresenteerd, welke betrekking hebben op genealogien, extracten, attestatien ende wapenen

Externe bron

A.F.O. van Sasse van Ysselt ed., 1918. Beschrijving der Meierij van 's-Hertogenbosch door Philips Baron van Leefdael. 's-Hertogenbosch: Zuid-Nederlandsche Drukkerij.