Naar inhoud springen

Henriëtte Caroline van Palts-Zweibrücken: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MaartjeV (overleg | bijdragen)
MaartjeV (overleg | bijdragen)
Regel 2: Regel 2:


== Leven ==
== Leven ==
Ze was het eerste kind en de oudste dochter van [[Christiaan III van Palts-Tweebrugge]] en diens echtgenote [[Carolina van Nassau-Saarbrücken|Carolina]], dochter van graaf [[Lodewijk Crato van Nassau-Saarbrücken]].
Ze was het eerste kind en de oudste dochter van [[Christiaan III van Birkenfeld-Bischweiler|Christiaan III van Palts-Tweebrugge]] en diens echtgenote [[Carolina van Nassau-Saarbrücken|Carolina]], dochter van graaf [[Lodewijk Crato van Nassau-Saarbrücken]].


Ze trad op [[12 augustus]] [[1741]] in het huwelijk met Lodewijk IX van Hessen-Darmstadt. Uit hun huwelijk werden acht kinderen geboren:
Ze trad op [[12 augustus]] [[1741]] in het huwelijk met Lodewijk IX van Hessen-Darmstadt. Uit hun huwelijk werden acht kinderen geboren:

Versie van 18 apr 2008 15:21

Henriëtte Caroline Christiane Louise van Palts-Tweebrugge (Straatsburg, 9 maart 1721Darmstadt, 30 maart 1774) was de echtgenote van landgraaf Lodewijk IX van Hessen-Darmstadt. Ze stond bekend als ‘de grote landgravin’.

Leven

Ze was het eerste kind en de oudste dochter van Christiaan III van Palts-Tweebrugge en diens echtgenote Carolina, dochter van graaf Lodewijk Crato van Nassau-Saarbrücken.

Ze trad op 12 augustus 1741 in het huwelijk met Lodewijk IX van Hessen-Darmstadt. Uit hun huwelijk werden acht kinderen geboren:

Ze stond ook wel bekend als ‘de grote landgravin’, een bijnaam die ze van Goethe kreeg. Ze was bevriend met veel schrijvers en filosofen uit haar tijd, zoals Goethe, Christoph Martin Wieland en Johann Gottfried von Herder. Ze had ook contact met Frederik II van Pruisen, die veel respect voor haar had. Na haar dood in 1774 stuurde hij een urn naar Darmstadt met de tekst ‘femina sexo, ingenio vir’ (een vrouw van geslacht, een man van geest).