Naar inhoud springen

Roemeense Grieks-Katholieke Kerk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ArthurBot (overleg | bijdragen)
 
(23 tussenliggende versies door 17 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Catedrala Blaj.jpg|thumb|200px|De aartsbisschoppelijke kathedraal van [[Blaj]]]]
[[Image:Catedrala Blaj.jpg|thumb|200px|De aartsbisschoppelijke kathedraal van [[Blaj]]]]
De '''Roemeense Grieks-katholieke Kerk''' ([[Roemeens]]: Biserica Română Unită cu Roma'; letterlijke vertaling: ''Roemeense Kerk Verenigd met Rome'') is een [[Roemenië|Roemeense]] Kerk, die geünieerd is met de [[Kerk van Rome]]. Ze behoort tot de [[Oosters-katholieke Kerken]]. Deze Kerk gebruikt de [[juliaanse kalender]].
De '''Roemeense Grieks-Katholieke Kerk''' ([[Roemeens]]: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică; letterlijke vertaling: ''Roemeense Kerk Verenigd met Rome, Grieks-Katholiek'') is een [[Roemenië|Roemeense]] kerk, die geünieerd is met de [[Kerk van Rome]]. Ze behoort tot de [[oosters-katholieke kerken]]. Deze kerk gebruikt de [[juliaanse kalender]].


==Ontstaansgeschiedenis==
==Ontstaansgeschiedenis==
In [[1698]] erkende de Roemeens-orthodox patriarch [[Atanasie Anghel]] (uit Transsylvanië) het gezag van de paus van Rome. Daardoor sloot het westelijke deel van de [[Roemeens-Orthodoxe Kerk]] zich aan bij de [[Rooms-Katholieke kerk|Katholieke Kerk]]. De Roemeens-Katholieke Kerk behield echter haar eigen [[Byzantijnse ritus|Byzantijnse liturgie]].


Vanaf [[1945]] werd deze kerk bloedig vervolgd. Op [[21 oktober]] [[1948]] werd ze door het communistisch bewind ontbonden en ingelijfd bij de [[Oosters-orthodoxe kerken|Orthodoxe Kerk]]. Vele kerkgebouwen kwamen in handen van de [[Roemeens-Orthodoxe Kerk]]. Vele katholieken werden gedwongen toe te treden tot de Orthodoxe Kerk, die als enige was toegelaten.
In 1698 erkende de Roemeens-orthodox patriarch [[Atanasie Anghel]] (uit Transsylvanië) het gezag van de paus van Rome. Daardoor sloot het westelijke deel van de [[Roemeens-orthodoxe Kerk]] zich aan bij de [[Rooms-Katholieke kerk]]. De Roemeens-katholieke Kerk behield echter haar eigen [[Byzantijnse ritus|Byzantijnse liturgie]].


Pas na [[1989]] kon de Roemeens Katholieke Kerk opnieuw in het openbaar functioneren en werden de betrekkingen tussen Roemenië en de H. Stoel genormaliseerd.
Vanaf 1945 werd deze Kerk bloedig vervolgd. Op [[21 oktober]] [[1948]] werd ze door het communistisch bewind ontbonden en ingelijfd bij de [[Orthodoxe Kerk]]. Vele kerkgebouwen kwamen in handen van de [[Roemeens-orthodoxe Kerk]]. Vele katholieken werden gedwongen toe te treden tot de orthodoxe kerk, die als enige was toegelaten.

Pas na 1989 kon de Roemeens katholieke kerk opnieuw in het openbaar functioneren en werden de betrekkingen tussen Roemenië en de H. Stoel genormaliseerd.


==Huidige situatie==
==Huidige situatie==
De Roemeense Grieks-Katholieke Kerk is als volgt opgebouwd:


* [[Grootaartsbisdom]] [[Blaj|Făgăras și Alba Iulia]]
De Roemeense Grieks-katholieke Kerk telt één [[aartsbisdom]], vier [[bisdom]]men in [[Roemenië]] en één bisdom in de [[Verenigde Staten]]. Het zijn het aartsbisdom [[Fǎgǎras şi Alba Iulia]], de bisdommen [[Cluj-Gherla]], [[Lugoj]], [[Maramureş (regio)|Maramureş]], [[Oradea|Oradea Mare]] in Roemenië en het bisdom Saint George's in [[Canton (Ohio)|Canton, Ohio]]. De aartsbisschoppelijke kathedraal van Fǎgǎras şi Alba Iulia bevindt zich in [[Blaj]].
** [[bisdom]] [[Cluj-Napoca|Cluj-Gherla]]
** bisdom [[Lugoj]]
** bisdom [[Maramureș (regio)|Maramureș]]
** bisdom [[Oradea|Oradea Mare]]
** bisdom [[Boekarest|Sfântul Vasile cel Mare de Bucureşti]]
** bisdom Saint George's in [[Canton (Ohio)|Canton, Ohio]] ([[Verenigde Staten (hoofdbetekenis)|Verenigde Staten]]) (zie ook: [[oosters-katholieke kerken in Noord-Amerika]]).

Sinds [[16 december]] 2005 staat grootaartsbisschop [[Lucian Mureșan]] aan het hoofd van deze geünieerde Kerk.


Het aantal gelovigen van deze Kerk bedraagt in Roemenië ca. 760.000 op een totale bevolking van meer dan 22 miljoen inwoners. De meeste gelovigen wonen in [[Transsylvanië]].
Het aantal gelovigen van deze Kerk bedraagt in Roemenië ca. 760.000 op een totale bevolking van meer dan 22 miljoen inwoners. De meeste gelovigen wonen in [[Transsylvanië]].

Er is ook een bisdom in de Verenigde Staten in [[Oosters-katholieke Kerken in Noord-Amerika|Canton]] , [[Ohio (staat)|Ohio]], dat verantwoordelijk is voor 5.000 gelovigen.


==Externe links==
==Externe links==
*{{ro}}[http://www.bru.ro Officiële website van de Roemeense Grieks-Katholieke Kerk]

*{{en}}[https://web.archive.org/web/20160413055315/http://www.cnewa.org/source-images/Roberson-eastcath-statistics/eastcatholic-stat07.pdf cijfergegevens betreffende oosters-katholieke kerken] pagina 8
* [http://www.bru.ro Officiële website van de Roemeense Grieks-katholieke Kerk]
*{{en}}[http://www.cnewa.org/source-images/Roberson-eastcath-statistics/eastcatholic-stat07.pdf cijfergegevens betreffende Oosters-katholieke Kerken] pagina 8
* [http://198.62.75.1/www2/greek-catholic/eparchys/ Overzicht bisdommen]
* [http://198.62.75.1/www2/greek-catholic/eparchys/ Overzicht bisdommen]


[[Categorie:Oosters-katholieke Kerk]]
{{Navigatie oosters-katholieke kerken}}
[[Categorie:Christendom in Roemenië]]

{{Link FA|ro}}


[[Categorie:Roemeense Grieks-Katholieke Kerk| ]]
[[ca:Església Romanesa Unida a Roma]]
[[de:Rumänische griechisch-katholische Kirche]]
[[en:Romanian Church United with Rome, Greek-Catholic]]
[[es:Iglesia greco-católica rumana]]
[[fr:Église grecque-catholique roumaine]]
[[frp:Égllése grèca-catolica roumèna]]
[[hu:Román Görög Katolikus Egyház]]
[[it:Chiesa greco-cattolica rumena]]
[[no:Den rumenske gresk-katolske kirke]]
[[pl:Kościół Rumuński Zjednoczony z Rzymem]]
[[pt:Igreja Greco-Católica Romena unida com Roma]]
[[ro:Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică]]
[[ru:Румынская католическая церковь]]
[[uk:Румунська греко-католицька церква]]

Huidige versie van 7 jan 2022 om 17:56

De aartsbisschoppelijke kathedraal van Blaj

De Roemeense Grieks-Katholieke Kerk (Roemeens: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică; letterlijke vertaling: Roemeense Kerk Verenigd met Rome, Grieks-Katholiek) is een Roemeense kerk, die geünieerd is met de Kerk van Rome. Ze behoort tot de oosters-katholieke kerken. Deze kerk gebruikt de juliaanse kalender.

Ontstaansgeschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1698 erkende de Roemeens-orthodox patriarch Atanasie Anghel (uit Transsylvanië) het gezag van de paus van Rome. Daardoor sloot het westelijke deel van de Roemeens-Orthodoxe Kerk zich aan bij de Katholieke Kerk. De Roemeens-Katholieke Kerk behield echter haar eigen Byzantijnse liturgie.

Vanaf 1945 werd deze kerk bloedig vervolgd. Op 21 oktober 1948 werd ze door het communistisch bewind ontbonden en ingelijfd bij de Orthodoxe Kerk. Vele kerkgebouwen kwamen in handen van de Roemeens-Orthodoxe Kerk. Vele katholieken werden gedwongen toe te treden tot de Orthodoxe Kerk, die als enige was toegelaten.

Pas na 1989 kon de Roemeens Katholieke Kerk opnieuw in het openbaar functioneren en werden de betrekkingen tussen Roemenië en de H. Stoel genormaliseerd.

Huidige situatie

[bewerken | brontekst bewerken]

De Roemeense Grieks-Katholieke Kerk is als volgt opgebouwd:

Sinds 16 december 2005 staat grootaartsbisschop Lucian Mureșan aan het hoofd van deze geünieerde Kerk.

Het aantal gelovigen van deze Kerk bedraagt in Roemenië ca. 760.000 op een totale bevolking van meer dan 22 miljoen inwoners. De meeste gelovigen wonen in Transsylvanië.

[bewerken | brontekst bewerken]